Please choose Language or Country
or

De bonte Donau

Vaak bezongen, veel bereisd: geen enkele andere rivier stroomt op zijn weg naar de zee door zo veel landen als de Donau. Over 2.888 kilometer vanaf de bron naar de zee stroomt hij van west naar oost door tien landen en voegt hij als levensader van Europa de meest diverse volkeren, religies en culturen samen tot een harmonisch geheel. De volledige geschiedenis van Midden-Europa werd geschreven aan de oevers van de Donau en heeft er tot op heden zichtbare sporen achtergelaten. Dat maakt het Donaugebied tot een fascinerend cultureel trefpunt.

De Donau met zijn veelzijdige, vaak lieflijke en haast mystieke landschappen die doorweven zijn met legenden, stroomt door tien landen: Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië, Moldavië, Bulgarije en Oekraïne. Weerbare burchten, machtige kloosters en prachtige paleizen getuigen er van een bewogen geschiedenis.

Maar niet alleen de verschillende culturen van het Donaugebied zijn interessant, ook de rijke, culturele schatten die de regenten van Europa, van Marcus Aurelius en Frederik Barbarossa tot  de Habsburgers, in de loop van de geschiedenis hebben achtergelaten, zijn een kijkje waard. De `Straße der Kaiser und Könige`, die van het middeleeuwse Regensburg via Passau en Wenen naar Boedapest loopt, is een historische reisroute die je dankzij een internationale samenwerking tussen toeristenorganisaties en scheepvaartondernemingen prima opnieuw kan ontdekken, inclusief alle schitterende gebouwen en kunstschatten. De oorspronkelijke rivierlandschappen, zoals de schilderachtige Donaubeemden en landstreken met een unieke schoonheid, zoals de wild-romantische Wachau, de talloze mogelijkheden voor uitstapjes en de historische evenals moderne steden, maken de tocht tot een onvergetelijke ervaring.

Vooral Donaustad Linz toont met zijn veelzijdige, innovatieve cultuuraanbod op een indrukwekkende manier aan hoe fascinerend verschillende culturen, kunstrichtingen en media in elkaar passen. Het Ars Electronica Center, de kunstuniversiteit of de tentoonstellingsconcepten in het Lentos: Linz is al lang geleden van een tip van insiders gepromoveerd tot verplicht programmapunt. Zelfs in de gastronomie is een versmelting van tijdperken en culturen zichtbaar. In de kookbrochure 'Linz kookt Donau' worden gerechten uit het zuiden van Duitsland gepresenteerd naast recepten uit het zuiden van Tsjechië, het Most- en Waldviertel en originele historische recepten uit Linz.

Vooral de muziek, die vanuit Linz de wereld veroverde, heeft de stad zijn bekendheid gegeven. Van de onvergetelijke werken van Anton Bruckner tot de elektronische muziek, waarvan de wieg in de Stadtwerkstatt in Linz staat. Ook heel interessant: veel klassieke werken die hier gecomponeerd werden, weerspiegelen de culturele en politieke wensen, passies en gebreken van de betreffende tijd. Het nieuwste muzikale hoogtepunt is het onlangs geopende Linzer Musiktheater, het modernste operagebouw van Europa.Waar anders zou dat kunnen staan dan in een stad aan een rivier die vanouds de spil vormt voor de belangrijkste kunst- en cultuurontwikkelingen in Midden-Europa.

Meer over de Donauregio

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.