Please choose Language or Country
or

Unesco-werelderfgoed

Op de werelderfgoederenlijst van Unesco staan 8 bijzondere plekken in Oostenrijk. Erfgoed van wereldbelang met een buitengewone culturele waarde en dus zeker een bezoekje waard!

Foto's

  • Schönbrunn Palace in Vienna © Österreich Werbung / Peter Burgstaller Schönbrunn Palace in Vienna © Österreich Werbung / Peter Burgstaller
  • View to the Graben © Österreich Werbung / Julius Silver View to the Graben © Österreich Werbung / Julius Silver
  • Kulturerbebahn Semmering © Niederösterreich Werbung / Michael Liebert Kulturerbebahn Semmering © Niederösterreich Werbung / Michael Liebert
  • Hallstatt in Oberösterreich © Österreich Werbung / Wolfgang Weinhäupl Hallstatt in Oberösterreich © Österreich Werbung / Wolfgang Weinhäupl
  • Danube in Upper Austria © Österreich Werbung / Georg Popp Danube in Upper Austria © Österreich Werbung / Georg Popp
  • Kinder beim Spielen im Sonnenuntergang am Neusiedlersee © Österreich Werbung /  Kneidinger Kinder beim Spielen im Sonnenuntergang am Neusiedlersee © Österreich Werbung / Kneidinger

 

 

Oude stadscentrum van Graz en Schloss Eggenberg (Steiermark)

Het oude centrum van Graz is rijk aan verschillende bouwstijlen. Van gotiek, renaissance, barok en Jugendstil tot en met moderne hedendaagse architectuur. Vanaf de Schlossberg met de beroemde klokkentoren heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Baksteenrode daken, een wirwar aan straatjes, binnenhoven, tuintjes en verborgen hoekjes. Het wereldberoemde Zeughaus geeft een bijzondere indruk van het leven in de Middeleeuwen.

Het barokke Schloss Eggenberg werd gebouwd in 1625 door de Italiaan Pietro de Pomis voor gouverneur Hans Ulrich von Eggenberg (1568-1634). Je kan er 24 pronkkamers uit de 17e eeuw bewonderen met als hoogtepunt de grote planetenzaal en zijn 500 plafondschilderingen die symbool staan voor het universum.

Meer informatie:
Graz Tourismus

Schloss Eggenberg

 

 

 

 

 Schloss Schönbrunn en park (Wenen)

De zomerresidentie van de Habsburgers met de wereldberoemde dierentuin hoort zonder twijfel op het programma te staan van elk bezoek aan Wenen. Dit keizerlijke slot behoort tot de belangrijkste cultuurhistorische en artistieke gebouwen van Europa. Het geeft een kijkje in het leven van de voormalige keizers en keizerinnen. Het park, met het fascinerende Palmenhaus vol met exotische planten, is zeker een bezoekje waard! De dierentuin behoort tot één van de oudste en de mooiste van Europa.

Meer informatie:
Schloß Schönbrunn

 

 


Oude stadscentrum van Salzburg

In deze stad, midden in het hart van Europa, werd in 1756 Wolfgang Amadeus Mozart geboren. Je kan er onder andere nog zijn geboortehuis bezoeken. De rijkdom en welstand van Salzburg bouwde zich op door de internationale zouthandel, het 'witte goud' voor de Salzburgers. De inkomsten uit de zouthandel maakten het mogelijk een prachtige stad te bouwen met Italiaans karakter. Omwille van de talrijke sacrale gebouwen wordt Salzburg ook wel "het Rome van het noorden" genoemd.

De stad is zeker het bezoeken waard: het oude stadscentrum, met smalle, autovrije steegjes in de binnenstad, de 'Getreidegasse' met de vele uithangbordjes en natuurlijk de vesting Hohensalzburg getuigen nog steeds van de eeuwenoude sfeer en rijke geschiedenis.

Meer informatie:
Salzburg

 

 


Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut

Dit historische landschap, met ondere andere de plaatsjes Hallstatt, Gosau, Obertraun en Bad Goisern, vormt de kern van het Salzkammergut. Het heeft een meer dan 2500 jaar oude cultuur met grotten, meren, zeldzame flora en fauna en belangrijke archeologische vindplaatsen. De zoutwinning gaat terug tot in de bronstijd. Ontdek de bijzondere traditionele architectuur en waan je even terug in de tijd. 

Meer informatie:
Inneres Salzkammergut

 

 

 

 


Semmeringbahn

De mooiste weg van Wenen naar het zuiden van Oostenrijk is ongetwijfeld de spoorweg in de regio Semmering. In 1841 gaf de toenmalige staatsminister Karl Friedrich Kübeck de opdracht om een spoorlijn naar Triest aan te leggen. Onder leiding van de Venetiaanse bouwingenieur Carlo di Ghega sloeg men erin de spoorlijn over de nabijgelegen bergpas (meer dan 1000 m boven de zeespiegel) te heffen en dit in slechts zes jaar tijd. Lange tijd vormde dit het hoogste punt ter wereld dat per spoor te bereiken was. Men slaagde er bovendien in om een zeker evenwicht te bewaren tussen technologie en natuur. 

Tot vandaag de dag kenmerkt deze route nog steeds het unieke landschap en behoort de regio Semmering–Rax–Schneeberg tot een van de klassieke vakantiebestemmingen in Europa. Kabelbanen, berghutten, alpinisme en de traditionele verblijfplaatsen vullen elkaar optimaal aan.

Meer informatie:
Semmeringbahn

 

 

 

 


De Wachau

Een veelzijdig landschap en belangrijke culturele monumenten maken van deze streek aan de Donau (36 km van de 2800 km) een bijzonder historisch cultuurlandschap. Zowel natuurlijke landschappen - zoals de kronkelende Donauvallei, de loofbossen en de steile rotsen - als door de mens aangebrachte elementen - zoals de wijnbouwterrassen, typische plaatsjes, burchten en ruïnes komen samen en vormen een prachtig geheel. Van Stift Melk over Schloss Schönbühel, tot de ruines van Aggstein, Dürnstein en Hinterhaus strekt zich een reeks bouwwerken met opmerkelijke panorama’s uit tot aan Stift Göttweig. 

Meer informatie:
Wachau

 

 

 

 


Neusiedler See (Burgenland)

Dit unieke natuurlandschap in het oosten van Oostenrijk en in het westen van Hongarije werd in 1993 benoemd tot nationaal park. 100 km² daarvan ligt op Oostenrijks grondgebied. Het zuidelijke deel van de Neusiedler See en het zoute, ten tijde uitgedroogde (steppe)meer vormen samen het grootste deel van het nationale park.

Door het samenkomen van dieren en planten uit alpinistische, pannonische, aziatische, mediterraanse en noordelijke gebieden ontstaat hier een uitzonderlijke biologische diversiteit. Het landschap is een mix van droog grasland, bossen, weidevlaktes, steppes en zoutplaatsen. Zo'n 300 vogelsoorten leven hier naast elkaar, waarvan de helft trekvogels. Daarnaast tonen de archeologische monumenten, kalksteengroeven, antieke heiligdommen, boerderijen en kastelen aan dat de Neusiedler See een smeltkroes van culturen omvat.

Meer informatie:
Neusiedler See

 

 

 

 


De Weense binnenstad

Het historisch centrum van Wenen is een van de mooiste van Europa. Belangrijke bezienswaardigheden zoals de Stephansdom, de Hofburg, de staatsopera, het kunst- en natuurhistorisch museum en talrijke andere kerken, paleizen en parken laten de rijke geschiedenis van de stad zien. De vele kunstverzamelingen en jarenlange muzikale traditie zijn net zo sterk met de stad verbonden als de Weense keuken, de vele koffiehuizen en het shoppen bij de vele hofleveranciers.

Meer informatie:
Wien Tourismus

 

 

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.