Please choose Language or Country
or

Oost-Tirol: naar de hoogste toppen

De hooggelegen paden van Oost-Tirol openen voor wandelaars het romantische landschap van de oostelijke Alpen: op de Glocknertrek in het Nationaal Park Hohe Tauern wandel je met lastpaarden op de hoogste berg van Oostenrijk. In Virgental daarentegen krijg je een spectaculair uitzicht op de Großvenediger.

360° Video

De Glocknertrek
Bij het Lucknerhuis, aan het einde van de Glocknerstraße in Kals, worden de lastpaarden beladen voor de 2-daagse Glocknertrek. Het zijn roodbruine Haflingerpaarden die op de eerste dag het vervoer van de bagage overnemen. Begeleid door ervaren berggidsen uit Kals doorkruist de groep een klein lariksbos, waarna het landschap verandert  in een hoge bergsteppe. Je loopt, bekeken door de nieuwsgierige marmotten, langs de Glorerhütte naar de op 2.638 meter boven zee gelegen Salmhütte, een van de oudste toevluchtsoorden in de regio. Hier worden onze viervoetige vrienden achtergelaten en de groep splitst na een adempauze op de zogeheten 'Adelaarsrust’ . Op 3.451 meter boven de zeespiegel, in de hoogste schuilhut van Oostenrijk, houdt de Glocknertrek halt voor de nacht.

De tweede dag begint vroeg met een stevig ontbijt: energie heb je nodig en calorieën zijn hier geen gespreksonderwerp. De lucht is hier dunner en de hemel veel donkerder dan in de vallei. Over ijsruggen heen klimt de groep naar de ruggengraat van de Kleinglockner, goed ondersteund door de deskundige begeleiders. Wat volgt is ook voor hen een grote uitdaging. Alleen een smalle ijsbrug scheidt de klimmers nu nog van de top. Met de bewezen zekering van de begeleiders uit Kals wordt ook deze hindernis genomen, en daarna zijn niet alleen de ontberingen vergeten. Het dagelijks leven verdwijnt en wat daarnet nog belangrijk leek, is opeens zinloos. Momenten zoals deze zijn zeldzaam in het leven en oneindig kostbaar. Het gevoel helemaal bovenaan te zijn onbeschrijfelijk. 3798 meter – nergens in een straal van honderden kilometer is men de hemel zo nabij.

Bergroutes in het Virgental
Begeleid door het gefluit van de pluizige marmotten en het gezoem van bijen,beleeft men in Virgental een hele nieuwe dimensie van wandelen. Zowel op de Lasörling hoogtewandeling op de zuidflank van de vallei, als op het Venediger hoogtepad tegen de noordflank, kan je voor meerdere dagen gaan wandelen op een hoogte van 1.800-2.750 meter. Verloren lopen kan niet: het wegennet is uitstekend aangegeven en bewegwijzerd. Daarnaast kom je bijna elke twee uur voorbij een van de vele schuilplaatsen waar je kan overnachten of jezelf versterken met een lekkere snack .

Lasörling bergwandeling
Wie voor het Lasörlingpad kiest, gaat in eerste instantie op weg naar de Zunigalm (1.846 m) boven het dorp Matrei. Daar kan je genieten van de frisse berglucht tijdens het nuttigen van een stevige Bretteljause. Vanaf hier kan je wandelen naar Zunigsee en Arnitzalm (1.848 m). Voor ervaren wandelaars zonder hoogtevrees is de beklimming van de 2.776 meter hoge "Große Zunig" een andere optie. Vanaf de Zunigalm wandel je naar de pittoreske Lackensee en vervolgens naar de Wetterkreuzhut, vanwaar men de Zupalseehut op 2.350m kan bereiken. Vanaf deze idyllisch gelegen hut aan een klein meertje heeft men een adembenemend zicht op de machtige gletsjers van het Venedigergebied, het grootste aaneengesloten gletsjergebied van de oostelijke Alpen. Vandaar gaat het verder naar de Lasörlinghut, het uitgangspunt voor de beklimming van de 3.098 meter hoge Lasörling. De volgende hut die je bereikt in dit wandeluniversum op hoog niveau is de Lasnitzenalm vanwaar je, met uitzondering van de waard van de hut, het mooiste uitzicht van de Großvenediger (3.676 m) hebt.

Heel inspannend is vervolgens de weg die zigzagt over de bergrichels naar de nieuwe Reichenbergerhut aan de Bodensee. Maar eens de finish in zicht is, verspreidt zich een warm gevoel van voldoening in het lichaam van de wandelaar. Met de machtige Rotspitze als metgezel aan je zijde gaat het pad verder naar de Clarahut en van daaruit langs de fascinerende Umbalputten naar beneden in het dal tot de Pebell- en Islitzeralm (1.513 m), waar je niet alleen uitstekend kan dineren, maar ook comfortabel kan achteroverleunen .

Venediger bergwandeling
Wie beslist de bergwandeling naar de Venediger te overwegen, kiest voor de sobere schoonheid van de bergwereld. De rotsen langs de paden zijn ruig en steil, en de hutten liggen meestal hoger dan op de Lasörlingroute aan de overkant. Om zich aan te passen is de Stabanthut (1.800 m), een klein kasteel in de bergen, geschikt. De klim is eenvoudig en daarom ideaal om te wennen aan de hoogte. Ook de Stoan Alm en de Nilljochhütte mogen niet ontbreken in het tourschema. Van de Nilljochhütte (1.990 m) bereikt men de Bonn- Matreihut op 2.750 meter boven de zeespiegel.

Niet veel minder hoog troont de Eisseehut (2.521 m). En als je wil leren hoe het meer aan zijn naam komt, moet je slechts korte tijd je voeten in het water houden. Vanaf hier voert de route over de Wallhorn Törl, waar men de 3.000-metergrens overschrijdt, naar het Defreggerhuis op 2.964 meter. Vanaf dit punt beginnen de talrijke Venedigerklimmers hun bergtour. Indien je dat niet ziet zitten, kan je ook gewoon weer bergaf via de Johannishut.

Wie nog meer juweeltjes van de bergwereld wil zien, moet naar de Sajathut of Essen Rostockerhut. Vanaf deze laatste gaat een kleine omweg naar de voet van de Dreiherrenspitze, waar men nog 1 keer adem kan halen aan de oevers van het kleine Simonymeer. Om de huttenervaring compleet te maken, moet je nog een omweg maken naar de Bodenalm, die makkelijk te bereiken is via een brede almstraat en waar je in het aanzicht van talrijke bergreuzen kan genieten van een almkruidensalade. De wandelroutes bieden een mooie afwisseling op de vele andere bijzondere bezienswaardigheden van Tirol.

Adelaarsweg
De Adelaarsweg lijkt op het silhouet van een adelaar die met breed uitgespreide vleugels door de lucht zweeft. Wandelaars kunnen de Tiroolse bergen in 33 dagetappes doorlopen, waarvan er zich negen in Oost-Tirol bevinden. De routes van de Tiroolse Adelaarsweg gaan van de voet van de Großvenediger tot aan Kals am Großglocker. 93 kilometer route met ongeveer 8.000 hoogtemeters bergop en bijna evenveel bergaf moet je daarbij overwinnen. Een unieke ervaring die kracht, moed en uithoudingsvermogen vereist.

Meer informatie:

Bergroutes in Oost-Tirol

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.