Please choose Language or Country
or

Meerdaagse trektochten in Niederösterreich

In het Ysper-Weitental in Niederösterreich vind je 2 wandeltochten over lange afstand die je het fraaie landschap en de regionale cultuur laten ontdekken.

Drie dagen wandelen
Deze korte variant is ideaal voor iedereen die kennis wil maken met langeafstandswandelen. Je begint in Laimbach: bij het kruis op de top van de Große Peilstein geniet je al van het uitzicht over het zonnige Waldviertel. Vanaf daar wandel je verder naar Nöchling, waarbij je de laatste zeven kilometer naar keuze te voet of met de bij het aanbod horende transferbus kunt afleggen. Op de tweede dag loop je van Nöchling naar de Loseneggerklamm, waar je je vermoeide voeten kunt opfrissen bij het Kneipp-watertrappen.
Ook hier kun je weer genieten van een schitterend uitzicht, voor je verder wandelt naar Yspertal en Altenmarkt. Het hoogtepunt van de derde dag is de Ysperklamm, waar de Große Ysper als een waterval met een lengte van 1,2 km circa 300 meter omlaag stroomt. Vanaf de Hirschenstein geniet je nog even van het fascinerende uitzicht, voor je weer naar Laimbach loopt, waar de route eindigt.

Zeven dagen wandelen
Wil je het zuidelijke deel van het Waldviertel verder ontdekken, kies dan voor de lange versie, waarbij je in 7 dagen een afstand van 110 kilometer door het Ysper-Weitental aflegt. Het startpunt ligt ook nu in Laimbach: de route loopt vanaf het Donaudal omhoog naar het Weinsbergerwald. Tijdens de zeven dagen durende tocht wandel je door ongerepte natuurgebieden, kom je langs bruisende rivieren en heb je veel tijd om de schuimende Ysperklamm (kloof) te verkennen. En behalve de legendarische steenformaties kom je onderweg ook allerlei culturele bijzonderheden tegen, zoals het bedevaartsoord Maria Taferl of het 'dal van de zonnewijzers'.

Het Thayatal
Je hoeft het Waldviertel niet eens uit, om nog een andere langeafstandsroute te vinden die zeer de moeite waard is: het Thayatal. Vanaf de Nebelstein wandel je door de ruige oergesteente-regio in het noorden van Oostenrijk. Het Thayatal lijkt wel de grens te trekken tussen ruig en lieflijk, want omringd door steile rotswanden wandel je door bloemenweiden en langs unieke oevervegetatie. Was alles daarnet nog romantisch, nu bevind je je opeens in een jungle-achtige wildernis.
Op de eerste twee dagen loopt de route door het hoogveen naar Heidenreichstein. Daarna ga je verder door natuurpark Dobersberg-Thayatal en Nationalpark Thayatal, waar je duizenden planten- en diersoorten kunt zien. Als je dichter bij het eindpunt in Retz komt, verandert het landschap opnieuw en rond de wijnstad maken de wijngaarden en wijnstraatjes het wandelen uiteindelijk ook nog eens tot een waar culinair genoegen.
Wandelregio Thayatal

Langs de Lainsitz
De weg langs de Lainsitz, die bij Karlstift in het Waldviertel ontspringt, voert doorheen Oostenrijk en Tsjechië. De wandeling van de Lainsitzbron via Weitra, Gmünd en Litschau tot aan Chlum neemt je mee terug in de tijd: het voormalige grensgebied heeft doorheen de periode van het ijzeren gordijn zijn oorspronkelijk landschapskarakter weten te behouden. Het natuurpark Norwald, Weitra de oudste brouwstad van Oostenrijk, historische molens en smederijen liggen ook op de weg, alsook de gigantische rotsformaties in het natuurpark Blockheide.

Werelderfgoed Wachau Trail
Als een van oudste cultuurlandschappen van Oostenrijk werd Wachau aan de UNESCO Wereldcultuurerfgoedlijst toegevoegd. Actieve genieters kunnen op dit schilderachtig deel van de Donau een van de mooiste langeafstandswandelroutes in Oostenrijk verkennen. Het pad is 180 kilometer lang en laat u in 14 etappen kennis maken met de rijke geschiedenis van het rivierlandschap van Wachau. Pittoreske wijndorpen en fraaie renaissancesteden, schaduwrijke ravijnen, bloeiende tuinen en zonovergoten wijngaarden, prachtige monumenten, steeds met uitzicht op de harmonieuze kronkelende vallei, … De Welterbesteig Wachau legt haar bezoekers de mooiste plekjes van het Donaudal aan uw voeten. Voor de fysieke gezondheid zorgen zowel traditionele wijnbars als herbergen en bekroonde restaurants.

Meer informatie:
www.welterbesteig.at
www.wachau.at
www.donau.com 

Langeafstandwandeltocht Nibelungengau
Waar ooit Rüdiger von Bechlaren in Nibelungenlied zijn zetel als vazal van Attila de Hun had, slingert nu het langeafstandswandelpad Nibelungengau zich door het indrukwekkende rivierlandschap langs de Donau. De wandeltocht wordt oordrenkt van geschiedenis en verrassende bezienswaardigheden. Schloss Artstetten, de woonplaats van kroonprins Franz Ferdinand, de basiliek van Maria Taferl, de elektriciteitscentrale Ybbs Persenbeug, … verrijken de wandelervaring.
www.nibelungengau.at

Onderweg in Wiener Alpenbogen
Over ongeveer 290 km loopt de langeafstandwandelroute langs de Wiener Alpenbogen door het zuidelijke deel van Niederösterreich. De glooiende heuvels van Buckligen Welt, het almenlandschap van Wechsel, de Semmering (wereldberoemd door de Semmeringbahn, die de titel van UNESCO Wereldcultuurerfgoed draagt), de 2.000 meter hoge Schneeberg en Rax alsook de zachte heuvels van de Gutensteiner Alpen zijn onderdeel van deze gevarieerde landschapsroute.
www.wieneralpen.at

Via Sacra
De Via Sacra, de "Heilige weg", is het oudste Pelgrimspad van Oostenrijk. De historische Via Sacra heeft een lengte van ongeveer 120 kilometer en gaat van Hinterbrühl bij Wenen door het Wienerwald en Mostviertel naar Mariazell.
www.viasacra.at

Jakobsweg Weinviertel
Dit 153 km lange stuk van de Jakobsweg gaat van Drasenhofen tot Krems. De uitgestrektheid van het landschap en de schilderachtige wijngaarden en -kelders
maken van de Jakobsweg Weinviertel in elk seizoen een bijzondere ervaring.
Jakobsweg Weinviertel
 

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.