Please choose Language or Country
or

Niederösterreich

In Niederösterreich worden in het Ysper-Weitental twee varianten van lange-afstand-wandeltochten aangeboden, waarbij je tijdens het wandelen zowel kennismaakt met het fraaie landschap als met de regionale cultuur.

Drie dagen lange-afstand-wandelen
De korte variant, met drie dagen wandelen, is ideaal voor iedereen die kennis wil maken met het lange-afstand-wandelen. Je begint in Laimbach; bij het kruis op de top van de Große Peilstein geniet je al van het uitzicht over het zonnige Waldviertel. Vanaf daar ga je verder naar Nöchling, waarbij je de laatste zeven kilometer naar keuze te voet of met de bij het aanbod horende transferbus kan afleggen. Op de tweede dag loop je van Nöchling naar de Loseneggerklamm, waar je de vermoeide voeten weer tot leven kan brengen bij het Kneipp-watertrappen.

Ook hier kan je weer genieten van een schitterend, rustig panorama-uitzicht, voor je verderwandelt naar Yspertal en Altenmarkt. Het hoogtepunt van de derde dag is de Ysperklamm, waar de Große Ysper een waterval vormt die met een lengte van 1,2 km circa 300 meter omlaagstroomt. Vanaf de Hirschenstein kan je tot besluit van de wandeltocht nog eenmaal een blik werpen op het fascinerende uitzicht, voor je weer naar Laimbach loopt, waar de route eindigt.

Zeven dagen lange-afstand-wandelen
Wil je het zuidelijke deel van het Waldviertel verder verkennen, dan is de lange variant aan te bevelen, waarbij je in zeven dagen wandelen een afstand van 110 kilometer door het Ysper-Weitental aflegt. Het startpunt ligt ook nu in Laimbach; de route loopt vanaf het Donaudal omhoog naar het Weinsbergerwald. Tijdens de zevendagendurende tocht wandel je door ongerepte natuurgebieden, kom je langs bruisende rivieren en heb je veel tijd om de schuimende Ysperklamm te verkennen. En behalve de met sagen omweven steenformaties kom je onderweg ook allerlei culturele bijzonderheden tegen, zoals de bedevaartplaats Maria Taferl of het 'Dal van de zonnewijzers'.

Het Thayatal
Je hoeft het Waldviertel niet eens uit, om nog een andere langeafstandsroute te vinden die de moeite waard is: het Thayatal. Vanaf de Nebelstein wandel je door de ongepolijste oersteenregio in het noorden van Oostenrijk. Het Thayatal lijkt wel de grens te trekken tussen ruw en lieflijk, omringd door steile rotswanden wandel je door bloemenweiden en langs unieke oevervegetatie. Was de hele omgeving daarnet nog romantisch, nu bevind je je opeens in een jungle-achtige wildernis.

Tijdens de eerste twee dagen loopt de route door het hoogveen naar Heidenreichstein. Daarna ga je verder door natuurpark Dobersberg-Thayatal en nationaal park Thayatal, waar je duizenden planten- en diersoorten kan ontdekken. Hoe dichter je bij het eindpunt in Retz komt, hoe meer het landschap opnieuw verandert. Rond de wijnstad maken de wijngaarden en de wijnstraatjes het wandelen uiteindelijk ook nog eens tot een waar culinair genoegen.

www.waldviertel.at

Wandelroutes in Niederösterreich

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.