Please choose Language or Country
or

Top-activiteiten

Meer suggesties

De winter geeft je nieuwe energie

Vergeet eventjes de drukte van de piste, het gezellige rumoer van de après-ski en doe tijdens een winterwandeling – eventueel op sneeuwschoenen-, skitoer of sleerit nieuwe energie op in het Oostenrijkse winterlandschap.
De Eskimo’s gingen ons al voor; zij wisten al lang dat lopen op sneeuwschoenen een ideale manier is om je vlot voort te kunnen bewegen in de sneeuw. Doordat het oppervlak van de sneeuwschoenen veel groter is dan dat van normaal schoeisel zak je zelfs bij veel sneeuw nooit diep weg. Eventueel kunnen er nog spikes onder de schoenen worden vastgemaakt. Dankzij moderne technologieën zijn sneeuwschoenen tegenwoordig nóg lichter en daardoor nog makkelijker in gebruik, waardoor zeker ook beginners zich aan een tochtje kunnen wagen. Ver weg van de pistes of wegen ontdek je zo gebieden, die voor de meeste toeristen verborgen terrein zijn gebleven. Geniet van de stilte, de prachtige gletsjer-panorama’s, hoor dieren ritselen in het bos en kom zo even helemaal tot rust in de natuur. Een echte aanrader is het speciale wandelen-op-sneeuwschoenen-traject in het Raurisertal in Salzburgerland. Hier kan je, voordat je het woud in loopt, het indrukwekkende bergpanorama even rustig op je laten inwerken. Na ongeveer 3 uur stappen kan je even bijkomen in een van de twee gezellige hutten, in Alpengasthof Ammererhof of in het Naturfreundehaus

Ook tijdens een skitoer kan je je even helemaal ontspannen en van de natuur genieten. Het skitoeren is eigenlijk een combinatie van bergwandelen en bergklimmen. Er worden vellen onder de ski’s aangebracht die voor meer grip tijdens het klimmen zorgen. Vervolgens wordt er normaal naar beneden geskied. Wanneer men nog geen doorgewinterde prof is, is het verstandig om er samen met een ervaren gids op uit te trekken. Omdat je je ook hier buiten de geprepareerde pisten begeeft, bestaat er gevaar voor lawines. Een lawinepiep, schep, lawinesonde en een EHBO set mogen dan ook niet ontbreken tijdens de tocht. Een `lawine-airbag` maakt de veiligheidsuitrusting compleet. Onervaren liefhebbers kunnen deelnemen aan een van de vele cursussen voor beginners die ondertussen al in vele skigebieden georganiseerd worden. Zo organiseert hotel Faschina in Bludenz een speciale begeleide skitoerenweek.

Wie dit allemaal net iets te avontuurlijk vindt, kan een stevige winterwandeling ondernemen. In heel Oostenrijk zijn er speciaal aangelegde wandelpaden die de winterwandelaar op verschillende hoogteniveaus door een sprookjesachtige setting voeren. Er zijn vele mogelijkheden. Kuuroord Mariapfarr heeft bijvoorbeeld haar eigen `zonnewijzer`, waar men tijdens het wandelen allerlei informatie over de zon krijgt.  Niet alleen het sneeuwschoenwandelen, maar ook het iglobouwen en tochten met een hondenslee hebben de Oostenrijkers van de Eskimo’s afgekeken. Doe mee aan een heus iglo-seminarie in Ebensee of help een iglo bouwen in Hohe Tauern, Salzburgerland. Ook in Sölden kun je een speciale iglo-workshop volgen of ‘gewoon’ in een iglo overnachten. Tenslotte ligt de temperatuur in een iglo, zelfs bij extreme koude temperaturen buiten, altijden hoger dan het vriespunt en ook slaapzak en kledij blijven droog. Een andere wintertip is het maken van een sleerit getrokken door honden. Tijdens een workshop kom je van alles over husky`s te weten en leer je waar je zoal op moet letten tijdens een sleerit. De opgedane kennis kan je daarna meteen zelf in de praktijk brengen! Liever een sleerit met paarden? Ook dat kan! Geniet van het sneeuwlandschap onder een warm wollen dekentje – of verwarm je aan je partner. Een romantische aanrader!

Tenslotte kan je je natuurlijk ook nog altijd amuseren op de rodelbaan – een echte Oostenrijkse klassieker. In Hirschenkogel am Semmering` kan je ook `s nachts terecht: gedurende de 3 kilometer lange rit wordt er de legende van tovenaar Siebenstein en de boze draak Feuerzahn verteld, waarbij sprookjesachtige bouwwerken en speciale licht- en geluidseffecten voor een magische sfeer zorgen. Bij de Wildkogel in Salzburg kan je `s nachts dan weer genieten van een 14 kilometer lange verlichte rodelbaan. Net zoals vroeger erop uit trekken met een zaklamp en een slee kan natuurlijk ook nog steeds. Maak een gezellige sleetocht en herontdek de schoonheid van de natuur in Oostenrijk.

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.