Please choose Language or Country
or

Natuurijs in Oostenrijk

In België hopen we elk jaar op bevroren meren, maar in Oostenrijk vriezen er elke winter vele meren dicht. Je kan er eindeloos op schaatsen, wandelen en zelfs ijssurfen.
Karinthië  

De Weissensee in Karinthië is de grootste, bevroren en geprepareerde natuurijsvlakte in Europa. Van half december tot en met begin maart betreden niet alleen schaatsers het 40 cm dikke ijs, maar ook paardesledes en winterwandelaars genieten van deze bijzondere winterse omgeving. Een ijsmeester en zijn team zorgen voor de preparatie van 25 km schaatsbaan, curlingbanen en ijshockeyplaatsen. Elk jaar in januari wordt hier de alternatieve Nederlandse Elfstedentocht geschaatst.

Ook de Rauschelesee in het merendal Keutschach, de Brennsee in Feld am See, de Millstätter See, de Längsee, de Pressegger See  of de Turnersee in de buurt van de Klopeiner See nodigen gezinnen met talrijke ijsattracties uit.
 

Niederösterreich  

In Niederösterreich verandert de Lunzer See tot een sprookjesachtige natuurlijke schaatsbaan. IJsstokschieten en ijshockey spelen staan hier dagelijks op het programma. Normaal is het ijs dik genoeg om hier de hele winter te kunnen schaatsen. In het weekend kan je je in de hutten met thee een glühwein opwarmen.

Ook de Erlaufsee nabij Mitterbach is droomplek om te schaatsen.
 

Burgenland  

Ook wanneer het in het Burgenland lang genoeg koud is, verandert de gigantische Neusiedlersee in de grootste schaatsbaan van Midden-Europa. Naast schaatsen kun je hier zelfs zeilen, surfen en kiten.

Alle ijsvlaktes zijn trouwens vanaf de parkeerplaatsen gemakkelijk te bereiken en er staan banken om de schaatsen te kunnen aantrekken.
 

Oberösterreich  

Schaatspret en ijsstokwedstrijden zijn in Oberösterreich op de Almsee te vinden. Wie zich niet op het ijs wil wagen, kan ook een romantische winterwandeling rond het meer maken.
 

SalzburgerLand  

In het SalzburgerLand ligt de Zeller See bij Zell am See-Kaprun. Ook de Irrsee bevriest in de wintermaanden regelmatig. Dan ontstaat een van Oostenrijks grootste ijsvlaktes waar alle soorten ijssporten (schaatsen, ijszeilen, ijsstokschieten en wandelen) mogelijk zijn.
 

Steiermark  

Bijzonder voor schaatsers is de Turracher See in Steiermark: Vanwege zijn ligging op 1.763 meter is de kans erg groot dat hij dichtvriest.

Tijdens de winter is de Erlaufsee in Alpenregio Hochschwab uitstekend geschikt om te schaatsen. Doordat de zon in de winter lager staat, ligt het meer meestal in de schaduw en bevriest het sneller.
 

Tirol  

In Tirol vriezen de vele kleine meren in het Alpbachtal snel dicht en worden spiegelgladde ijsvlaktes. Aan de voet van de Lienzer Dolomieten is de Tristachersee een romantische plek voor diverse winterse sporten. De gratis skibus rijdt elke dag meerdere keren naar Hotel Tristacher See.
 

Vorarlberg


Alpenregio Bludenz

Natuurijsbaan Badesee Brand: Geopend vanaf midden januari tot eind februari. Afhankelijk van de weersomstandigheden open van 09:00 - 18:00 uur. Schaatsen kunnen gehuurd worden en naast de piste is het Alpensteakhaus. Nachtschaatsen en curling zijn eveneens mogelijk.

Natuurijsbaan Hinterplärsch in Bludenz: Nabij het dalstation van de Muttersbergbahn Bludenz. Geopend van 10:00 - 12:00 uur en van 14:00 tot 17:00 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden. Openingsuren voor groepen en schaatsverhuur op aanvraag.

Verder is er nog de natuurijsbaan nabij Sportplatz Bürsenberg en de natuurijsbaan in Bürs.

Meer informatie: natuurijsbanen in Vorarlberg

Montafon

Partenen:
Natuuurijsbaan nabij Vallülasaal, gratis toegang. Openingsuren naargelang de weersomstandigheden. Schaatsen kunnen ter plaatse gehuurd worden.

Vandans: twee natuurijsbanen voorzien van kunstlicht

Arlberg

Een uniek hoogtepunt is de natuurijsbaan in Zürs. Hier kan men pirouetten maken en genieten van het uitzicht op de omliggende bergwereld. Inclusief romantisch kampvuur en glühwein.

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.