Please choose Language or Country
or

Winterwandelen in Oostenrijk

Tijdens een wandeling door het Oostenrijkse winterlandschap hoor je de verse sneeuw onder je eigen voeten kraken en geniet je van de frisse lucht. Voor een gezellige pauze zijn er de gasthuizen en snackbars langs de wandelwegen.
Burgenland


Wandelen in natuurparken
Een wandeling aan het meer, in het Nationaal park Neusiedler See-Seewinkel of in een van de zes natuurparken in het Burgenland, kan in de winter vrijwel een mystieke belevenis worden. De ijsschotsen aan de Neusiedler See, die zich metershoog opstapelen zoals pakijs en in rare vormen bevriezen, bieden een fascinerende blik.

Dat er ook in de winterse natuur veel te ontdekken valt, beleef je tijdens excursies in het Nationaal park Neusiedler See-Seewinkel: Tot 48.000 ganzen overwinteren in de streek en de "ganzentrek" - de vlucht van duizenden ganzen in wigvorm - is een indrukwekkend natuurschouwspel. Het uitgangspunt van de wandelingen is het informatiecentrum van het Nationaal park in Illmitz.
www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at
www.naturparke.at
 

Niederösterreich


Lackenhof am Ötscher
Een heel bijzondere belevenis is een wandeling door het besneeuwde landschap met de "Ötscherlamas". De liefdevolle dieren zijn aanstekelijk met hun rust en zorgen gegarandeerd voor onvergetelijke momenten. Sinds kort kan men twee nieuwe sneeuwschoenwandelroutes volgen door het besneeuwde winterlandschap die uitstekend bewegwijzerd zijn.
www.lackenhof.at

Winterwandelen op de Hohe Wand
Sneeuw verandert de Wiener Alpenbogen in Niederösterreich in een waar winterparadijs. Wandelaars kunnen er heel wat routes ontdekken in het besneeuwe landschap.
www.wieneralpen.at

Göstlinger Alpen
Ongeveer 50 km aan wandelpaden door de Göstlinger Alpen en de bergwereld rondom de Hochkar.
www.hochkar.com
 

Oberösterreich


Oberösterreich biedt in alle regio's de mogelijkheid de winter te voet te ontdekken. www.oberoesterreich.at
 

SalzburgerLand


Filzmoos
50 km geruimde winterwandelwegen brengen je door besneeuwde bossen, langs imposante uitzichten, almen en snackbars, een gasthuis of een hotel. Bijzonder indrukwekkend is de 12 km lange Höhenwanderweg op 1.600 m bij de "Rossbrand", die gemakkelijk met de Papagenobahn bereikbaar is.
www.filzmoos.at

Forstau
Meer dan 20 km geruimde winterwandelwegen worden dagelijks geprepareerd en brengen je langs besneeuwde bossen, de Forstau-Winkl en naar de Fageralm. Een van de mooiste - want er zijn talrijke uitzichtsplaatsen op Forstau - is de Auwaldweg. Een indrukwekkend winterschouwspel biedt de romantische  Bachweg, die tot 22.30 uur verlicht wordt.
www.forstau.at

Raurisertal
Het 30 km lange Raurisertal in het Nationaal park Hohe Tauern is door zijn oorsprong en zijn landschappelijke schoonheid ook ideaal voor natuurreizigers die niet skiën. In de winter zijn er 35 km geprepareerde wegen te ontdekken.
www.raurisertal.at

Ramsau
Ongeveer 70 kilometer bewegwijzerde en geprepareerde winterwandelwegen gaan langs het Ramsauer Hochplateau over weiden en door diepbesneeuwde bossen naar boven in de almregio, die een wondermooi uitzicht biedt op Schladming, rond om Sattel-, Rittis- of Kulmberg.
www.ramsau.com

Gasteinertal
De betoverende omgeving van het Gasteinertal nodigt met zijn besneeuwde natuur uit tot wondermooie winterwandelingen. Meer dan 100 km idyllische winterwandelwegen op verschillende hoogtes kunnen te voet ontdekt worden.
www.gastein.com

Wagrain-Kleinarl
Onstnap aan de dagelijkse sleur en leef u uit in de ontspannende bergwereld van Wagrain-Kleinarl tijdens winter- en sneeuwschoenwandelingen in het SalzburgerLand. Tijdens uw wintervakantie in Salzburg wacht meer dan 20 kilometer winterromantiek in de sneeuw op u.
www.wagrain-kleinarl.at

Fuschlseeregion
Uitgestippelde wandelwegen in overvloed in de Fuschlseeregion in Faistenau, evenals in Hintersee. Vooral in Faistenau strekt het winterwandelwegennetwerk zich uit over enkele kilometers en zijn er verschillende routemogelijkheden in alle moeilijkheidsgraden. Sommige paden zijn 's nachts ook verlicht.
www.fuschlsee.salzkammergut.at
 

Steiermark


Nationaal Park Gesäuse
Voor natuurliefhebbers valt er tijdens een winterwandeling door het Nationaal park Gesäuse veel te ontdekken: hier een vluchtend hert, daar een spoor van een roodvos; daar een den vol sneeuw, daar de scherpe ijspegels aan de rotswand.
www.gesaeuse.at

Natuurpark Zirbitzkogel-Grebenzen
Het bergbeklimmersdorp Krakautal is voor winterwandelaars een geheimtip. In het Natuurpark Zirbitzkogel-Grebenzen zijn er een aantal prachtige wandelpaden met zicht op Stift St. Lambrecht.
www.krakautal.at

Peter Roseggers Waldheimat
Romantici vinden in Peter Roseggers Waldheimat rondom het bergdorpje Fischbach heerlijke winterwandelpaden. Hier wandelt men door betoverende bossen en besneeuwde weilanden en heeft men zicht op het natuurfenomeen "Teufelstein"  - duivelsteen - met uitkijkpunten middenin de Fischbacher Alpen.
www.alpregio.outdooractive.com

Hochschwab / Pogusch
Van ruig tot gemoedelijk: zo presenteert het landschap zich alsook het winterwandelaanbod tussen Hochschwab en Pogusch. Op de prachtig aangelegde winterwandelpaden kan het landschap van dichtbij verkend worden.
www.alpregio.outdooractive.com

Schladminger Tauern
In de Niedere Tauern zijn er mooie wandelpaden in Schladming-Rohrmoos, alsook in Haus im Ennstal-Aich-Gössenberg. Het Gröbminger Land kan zelfs uitpakken met een verlichte winterwandelweg met ijsfiguren.

Meer informatie: winterwandelen in Steiermark
 

Tirol


Vakantieregio Kufstein
Winterwandelwegen met rustige bosroutes en idyllische meertochten, maar ook routes over weiden en bergtochten wachten op de winterwandelaars, Nordic-Walkers en lopers in de vakantieregio Kufstein.
www.kufstein.com

Zonneplateau Mieming & Tirol Mitte
Het zonneplateau Mieming & Tirol Mitte met zijn 80 km winterwandelwegen is een oase voor ontspannende winterwandelingen. Het beste ontdek je de bijzonderheden van de regio tijdens een geleide genotswandeling door het besneeuwde landschap.
www.sonnenplateau.com

Tannheimertal
Langs 70 km geruimde wegen trekken wandelaars door het besneeuwde sprookjeslandschap van het Tannheimer Tal. De ongeveer 1,5 km lange, overwegend vlakke route van de nieuwe Höhen-Wanderweg wordt dagelijks geprepareerd en brengt je van aan het bergstation Neunerköpfl naar de bergwereld van Tannheim.
www.tannheimertal.com

Olympiaregion Seefeld
Olympiaregion Seefeld is ook in de winter een waar wandelparadijs. 142 km geruimde en gestrooide wandelwegen, ingebed in een wondermooi sneeuwlandschap, staan ter beschikking.
www.seefeld.com

Achensee
Meer dan 150 kilometer geruimde winterwandelwegen omsluiten het besneeuwde landschap rondom de Achensee. De highlights voor genotswandelaars zijn zeker de zachtklimmende Karwendeldalen, die je vanuit Pertisau bereikt.
achensee.info

Silberregion Karwendel
Langs de geruimde wandelwegen kan je urenlang langs de Inns wandelen. Tijd genoeg om de gigantische bergcoulissen en de sneeuwkristallen op de takken te bekijken, ijspegels te bewonderen en je eigen rithme te volgen.
www.silberregion-karwendel.com

Kaunertal
Een winterwandeling in de sneeuw is het ideale compromis voor de hele familie. In de hele regio staan goedgeruimde winterwandelwegen in een uniek winterlandschap ter beschikking.
www.kaunertal.com

Meer informatie: winterwandelen in Tirol
 

Vorarlberg


Genieten van de stilte in de winterse natuur en nieuwe energie opdoen: winterwandelen en langlaufen is gezond en je kan er volop van genieten. Speciaal aangelegde wandelwegen met mogelijkheden tot pauze waar je kan opwarmen vind je in alle regio's van Vorarlberg.

Montafon
Ongeveer 290 km wandel- en sneeuwschoenwandelroutes lopen door Montafon. Alleen in Bartholomäberg omvat het wandelnetwerk 60 kilometer, daarbij komen 100 kilometer bewegwijzerde routes voor sneeuwschoenwandelaars. Bijzondere bergbelevenissen voor echt voetgangers zijn de geleide fakkelwandelingen en de voetgangersafari.
www.montafon.at

Bregenzerwald
In het Bregenzerwald leiden 200 km wandelwegen je naar uitgelezen mooie plaatsen. Bij de nachtelijke familiesneeuwschoenwandeltocht leidt Markus Moosbrugger de deelnemers langs gemarkeerde en geprepareerde wandelwegen. De twee uur durende wandeling is speciaal voor gezinnen samengesteld (minimale leeftijd is 8 jaar) en eenvoudig af te leggen. Verzamelpunt is aan het dalstation van de Diedamskopf bergbanen, waar de tocht ook eindigt. Tijdens het winterseizoen van midden december tot begin april elke donderdag van 17 tot 19 uur.
www.bregenzerwald.at

Kleinwalsertal
50 kilometer geprepareerde en gespoorde winterwandelwegen telt het Kleinwalsertal.Een bijzondere tip is de drie of vijf km lange (naar keuze) "Belevenis in de sneeuwduinen"-rondwandelweg aan het hoogplateau Gottesacker op 2.000 meter hoogte. Uitgangspunt is het bergstation van de Ifenlift. In een lus loopt de weg door hoge sneeuwduinen en hij biedt zalige uitzichten over het dal.
www.kleinwalsertal.com

Lech Zürs
Rondom Lech Zürs am Arlberg loopt een 40 km lang winterwegennetwerk. Voor een pauze zijn er zonneterrassen, hutten en talrijke eetplaatsen langs de weg.
www.lech-zuers.at

Brandnertal, Bludenz en Klostertal
Het Brandnertal, Bludenz und Klostertal telt 150 km samenhangende bewegwijzerde winterwandel- en sneeuwschoenwandelwegen. Op het 1.250 m hoge plateau Tschengla in het Brandnertal, op de 1.400 m hoge Muttersberg bij Bludenz en op de Sonnenkopf in het Klostertal, overal zijn er prachtige uitzichten. De 7 km lange wandeling van de Sonnenkopf tot de Muttjöchle (2.074 m) en naar het panorama­restaurant Muttjöchle is zeer geliefd. Elke woensdag vinden er geleide wandelingen plaats. In het Brandnertal worden wekelijks geleide sneeuwschoenwandeltochten (halve dagen of dagtochten) en ook vollemaanwandelingen aangeboden.
www.vorarlberg-alpenregion.at

Biospärenpark Großes Walsertal
In het Biosphärenpark Großes Walsertal kan je kiezen uit 60 km winterwandelwegen en sneeuwschoenroutes. Gasten van bedrijven die lid zijn van BERGaktiv kunnen gratis deelnemen aan geleide sneeuwschoenwandelingen. Liften en bussen zijn wel te betalen.
www.vorarlberg-alpenregion.at
www.grosseswalsertal.at

Bodensee
In de regio Bodensee-Vorarlberg vinden winterwandelaars een ruim aanbod aan wegen langs de oever van de Bodensee en op de uitzichtsbergen. Het winterwandelnetwerk op de Pfänder (de huisberg van Bregenz) is heel uitgebreid en bereikbaar vanuit Bregenz let de lift. Bijzonder mooi zijn de uitzichten over de Bodensee. Ook op de Karren (huisberg van Dornbirn) is er een kabelbaan. Aan het bergstation starten meerdere wandelwegen.
www.bodensee-vorarlberg.com

Interactief winterwandelkaarten geven precieze informatie geven over de winterwandelwegen. Op www.vorarlberg.travel/wandertouren vind je exacte landkaarten en details over je favoriete wandelweg.

Meer informatie: winterwandelen in Vorarlberg
 

Karinthië


Lesachtal
Winterwandelen in een natuurlijke en romantische omgeving. Ontspanning en rust in de milieuvriendelijkste winterbergwereld van Europa, het Lesachtal. Ingebed tussen de karnische Alpen in het zuiden en de Lienzer Dolomiten in het noorden geldt het Lesachtal dankzij de ongerepte natuur en het prachtige landschap als de meest romantische winterbestemming van de Alpen.

Weg van de massa en de drukte biedt het dal de perfecte combinatie van belevenis, natuur en rust.
www.lesachtal.com


Nationalpark Hohe Tauern in Mallnitz
In de romantische hoogtedalen van Mallnitz vinden winterwandelaars brede en goedgeruimde wegen in hoogteniveaus tussen 1 200 en 1 300 meter. Het natuurjuweel Stappitzer See, de bevroren watervallen in Seebachtal en Tauerntal en de diepbesneeuwde winterse bossen zijn slechts enkele hoogtepunten langs de weg.
www.nationalpark-hohetauern.at

Klopeiner See
Met winterwandelwegen rond om de talrijke meren, door de Trögerner Klamm, op de Hemmaberg en in de Rosaliengrot staat het zonnige zuiden van Oostenrijk voor alle vakantiewensen open.
www.klopeinersee.at

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.