Please choose Language or Country
or

Graz

Graz, de hoofdstad van de deelstaat Steiermark, ligt aan de rivier de Mur. Historische gebouwen en een creatieve culturele scene zijn het toonbeeld van deze Europese culturele hoofdstad van 2003.
Midden in de stad torent de klokkentoren op de Schlossberg, het oude symbool van de stad, hoog boven de stad uit. Het nieuwe symbool echter zweeft sinds 2003 boven de rechter oever van de Mur in de vorm van een reusachtige blauwe glimmende bubbel, ook wel de 'friendly alien'genaamd, waarin het Kunsthaus gevestigd is.

De stad, met 305.000 inwoners, zal je betoveren met haar historische, maar ook dynamische en moderne bezienswaardigheden. De laat-gotische Dom herinnert aan de tijd dat Graz nog een keizerlijke stad was. In het Mausoleum rust Keizer Ferdinand II. In het Landeszeughaus kun je 32.000 historische wapens en wapenuitrustingen bewonderen. En het Landhaus met zijn renaissance arcadehof lijkt wel een Venetiaans paleis.

Het door Erzherzog Johann gestichte Joanneum is het grootste Landesmuseum van Oostenrijk. Hier leer je meer over de natuur, cultuur en kunst uit de deelstaat Steiermark. Het eiland in de Mur was als tijdelijk project voor Graz als culturele hoofdstad van 2003 bedacht maar de stalen constructie in de vorm van een halfopen mosselschelp is nog steeds dagelijks te bezoeken.

Gerenommeerde culturele festivals, zoals de “Styriarte” of de Steirischer Herbst, een festival rondom theater, beeldende kunst, film, literatuur en muziek, evenals de Jazz Sommer of de Eggenberger Schlossconcerten zijn beslist een bezoekje waard. Grote bekende evenementen vinden plaats op beroemde locaties, zoals in het Kunsthaus, de Stadshal, de opera van Graz, diverse theaters en het stadspark.

Meer weten over Graz: www.graztourismus.at

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.