Please choose Language or Country
or

St. Pölten

De hoofdstad van de deelstaat Niederösterreich wordt ook wel de hoofdstad van de barok genoemd. Barokke woonhuizen en het Karmelietenklooster zijn slechts een paar voorbeelden van de vele symbolen uit het verleden.
Het 50.000 inwoners tellende St. Pölten werd pas in 1986 hoofdstad van de deelstaat Niederösterreich. De stad aan de Traisen bezit echter wel de oudste schriftelijke stadsrechten in Oostenrijk, in 1159 verleend door Bischof Konrad uit Passau. Breng een bezoek aan deze dynamische en bezienswaardige stad en geniet van de barokke gebouwen, schilderachtige pleinen en bijzondere evenementen.

De stad kende een bloeiperiode in 1689, toen de barokke bouwmeester Jakob Prandtauer erheen verhuisde en er enkele belangrijke bouwwerken liet bouwen, zoals het Karmelietenklooster. Op de Herrenplatz en de in 1995 door Boris Podrecca opnieuw ontworpen Rathausplatz kun je de barokke burgerhuizen bewonderen. Ook de façades in de Fuhrmanngasse en het Institut der Englischen Fräulein, dat onder andere Paul von Preradovic, de tekstdichter van het Oostenrijkse volkslied, tot een van haar beroemdste leerlingen mocht tellen, laten de barokke pracht en praal zien.

Bezoek de van oorsprong Romeinse Dom, waarvoor in de zomermaanden zowel klassieke als moderne openlucht-evenementen plaats vinden. De jongste architectonische aanwinst is het door architect Ernst Hoffmann ontworpen en in 1977 geopende regeringswijk met het "Landtagsschiff", het Landesmuseum, het Landeshaus, de "Klangturm", het Festspielhaus, de Landesbibliotheek en het Landesarchiv.

Meer weten over St. Pölten? www.st-poelten.gv.at

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.