Please choose Language or Country
or

Wenen

Een imposant cultureel aanbod, prachtige architectuur en de typisch Weense gezelligheid in de traditionele Heurigen en koffiehuizen. Maar ook moderne musea en trendy designhotels. Dat is wat Wenen over de hele wereld zo beroemd en geliefd maakt.
De geschiedenis van Wenen gaat terug tot in de eerste eeuw na Christus, toen de Romeinen het militaire kamp Vindobona stichtten. Het huidige stadsbeeld kreeg tijdens het regentschap van Keizerin Maria Theresia en Keizer Frans Joseph een barok uiterlijk. Dit is vooral te zien aan de prachtig aangelegde boulevard de Ringstraße. 

De imperiale pracht en praal van het barokke Schloss Schönbrunn, de voormalige zomerresidentie van de keizer, met betoverende parken, het Palmenhaus, de Gloriette en de dierentuin, maar ook de Hofburg, het centrum van het oude Habsburgse rijk, dragen vandaag de dag nog steeds de flair van de Donaumonarchie uit. 

In het barokke Schloss Belvedere is tegenwoordig de Oostenrijkse Galerie ondergebracht. Hier wordt een grote kunstverzameling met onder andere werken van Klimt, Kokoschka en Schiele gepresenteerd. De symbolen van Wenen zijn de gotische Stephansdom in het centrum van de stad, het reuzenrad in het Weense Prater, een attractiepark met een rijke traditie, en de Spaanse Hofreitschule met het beroemde Lipizzaner-ballet.

Bewonderenswaardig Wenen
Wenen wacht op je met musea en tentoonstellingen van internationale allure. Zo is er het Kunsthistorisch Museum met een indrukwekkende verzameling schilderijen van Bruegel. Of wat te denken van het MuseumsQuartier met het Leopold Museum (met ’s werelds grootste Schiele-verzameling), het Museum der Moderne Kunsten, architectuurcentrum en kunsthal. De Albertina is met 60.000 tekeningen en 1 miljoen grafische werken de grootste grafische verzameling ter wereld. En het Liechtenstein Museum verwent je tenslotte met barokke kunst. 

Wenen staat internationaal bekend als muziekstad. Componisten als Strauß, Mozart, Beethoven en Haydn hebben hier gewerkt. De Wiener Philharmoniker en de Staatsopera behoren tot de wereldtop en ook de Wiener Sängerknaben betoveren met hun gouden keeltjes muziekliefhebbers van over de hele wereld.  


De fascinerende mix van de Weense traditie (koffiehuis, Heuriger) en moderne restaurants en shoppingmogelijkheden, net als internationaal gerenommeerde evenementen (Life Ball), geven de stad een bijzondere sfeer. Wenen heeft nog iets bijzonders te bieden: een buitengewoon groot aantal groene zones en nabijgelegen recreatiegebieden zoals het Wienerwald, de Praterauen of de Donauinsel.

Meer weten over Wenen? wien.info

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.