Please choose Language or Country
or

Handwerk en gebruiken: passie voor traditie

Fascinerend en verrassend! In Oostenrijk zijn veel bijzondere oude gebruiken en handwerk bewaard gebleven. En zijn vandaag de dag zelfs polpulairder dan ooit. Sinds generaties worden in het hele land unieke producten van de allerhoogste kwaliteit gemaakt. En ... sommige zijn zelfs benoemd tot UNESCO werelderfgoed.

Handwerk en gebruiken: passie voor traditie

Schladming Loden © Joerg Steiner / no  name Schladming Loden © Joerg Steiner / no name

Schladminger Loden

De Schladminger Loden, een verdikte stof, is al eeuwenlang het hightech-product van de Alpenbewoners. Niets anders beschermt zo goed tegen regen, kou en wind.
Schladminger Loden
Glasbläserei in Niederösterreich © Waldviertel Tourismus / Mandl Glasbläserei in Niederösterreich © Waldviertel Tourismus / Mandl

Glazen kunstwerken

60 delen zand, 180 delen as, 5 delen salpeter, 3 delen krijt: dat is het 350 jaar oude recept om glas te vervaardigen. In het Mühlviertel en het Waldviertel, twee regio’s in het noorden van Oostenrijk, ontstaan uit deze ingrediënten nog steeds transparante kunstwerken.
Glasblazen in Nieder- en Oberösterreich
Historische Töpferscheibe © Andreas Lehner Historische Töpferscheibe © Andreas Lehner

Klei-kunst

De bodem bepaalt de kwaliteit van de klei: in Stoob in Burgenland is de klei precies goed, zodat de pottenbakkersbranche en het havengebied dankzij die hoge kwaliteit al sinds de middeleeuwen bloeien.
Keramiek uit Stoob in Burgenland
The LOISIUM world of wine © Österreich Werbung / Wolfgang Zajc The LOISIUM world of wine © Österreich Werbung / Wolfgang Zajc

Wijncultuur. Proost!

In Niederösterreich is de wijnbouw op vruchtbare grond terechtgekomen: sinds de Romeinen op de beste plekken van deze noordelijke provincie van hun rijk met het verbouwen van wijn begonnen, wordt de wijnbouw hier als genoeglijk cultuurgoed in ere gehouden en door geëngageerde wijnboeren tot cult verheven.
Wijncultuur in Niederösterreich
Silent Night Museum Hallein © Stille Nacht Gesellschaft Silent Night Museum Hallein © Stille Nacht Gesellschaft

Het kerstlied „Stille nacht“

„Stille nacht! Heilige nacht!“ doet mensen uit alle landen en culturen iets. Het lied geeft uitdrukking aan diepe bezinning en een verlangen naar vrede.
Kerstlied "Stille nacht"

Chique klederdracht

De zogenaamde 'Juppe' van de vrouwen uit het Bregenzerwald, van zwart glanzend linnen, straalt eenvoud en elegantie uit. Slechts één atelier in Riefersberg maakt de Juppe tegenwoordig nog.
Klederdracht uit het Bregenzerwald

Carnaval en maskers

Nergens anders worden de Fasnachtgebruiken zo groots gevierd als in Tirol, waar met prachtige kostuums en fantasierijke handgesneden maskers de winter verdreven wordt.
Fasnacht en handgesneden maskers in Tirol
Gmundner Ceramics © Gmundner Keramik Manufaktur / no  name Gmundner Ceramics © Gmundner Keramik Manufaktur / no name

Geliefd servies

Vrolijke groene lijntjes dansen rond de rand van een bord, een hert springt over een beker, felgekleurde bloemetjes verdelen zich over een kop: een streling voor het oog, en absoluut een meerwaarde voor de stemming aan tafel. Al meer dan 300 jaar is Gmundner Keramik hét Oostenrijks tafelgerei bij uitstek, en ook internationaal gegeerd.
Gmundner keramiek
Reindlingherstellung © Kärnten Werbung / Martin Steinthaler Reindlingherstellung © Kärnten Werbung / Martin Steinthaler

Sloveense cultuur

Zonder de invloed van de Sloveens sprekende minderheid zou Karinthië heel wat culturele eigenaardigheden armer zijn. Vooral in het zuiden van Karinthië wordt het duidelijk dat men een culturele ruimte zonder grenzen betreedt.
Sloveense taal en keuken in Karinthië

Zeldzame kaassoorten

Al eeuwen bestaat in Vorarlberg de traditie de bergweides in drie etappes te gebruiken. Daarbij komen enkele bijzondere en zeldzame kaassoorten tot stand. De 'Kaasroute Bregenzerwald' nodigt je uit dit cultuurgoed, de mensen, hun gastvrijheid en natuurlijk de kazen in al hun facetten te ervaren.
Bergweidegebruik in het Bregenzerwald
Pas de Deux at the Spanish Riding School © Spanische Hofreitschule / Michael Rzepa Pas de Deux at the Spanish Riding School © Spanische Hofreitschule / Michael Rzepa

Spaanse rijschool

Capriole, courbette en levade - zo worden de indrukwekkende sprongen genoemd van de lipizzaners, die in de Spaanse rijschool in Wenen hun publiek betoveren. De kennis over de hogeschool van de klassieke rijkunst wordt al meer dan 400 jaar mondeling doorgegeven. Wanneer de witte hengsten hun opleiding voltooid hebben, worden ze professor genoemd.
Spaanse rijschool - hogeschool der rijkunst
Stickerei Lustenau, Kleid © Austrian Embroideries Stickerei Lustenau, Kleid © Austrian Embroideries

Modern borduurwerk

De grondstof voor de glamoureuze garderobe van stijlbewuste Afrikanen is afkomstig uit Vorarlberg, net zoals vele topstukken uit de haute couture: uit de borduurateliers in Lustenau.
Borduurwerk uit Lustenau, Vorarlberg
Tiroler Volksschauspielbr Quixote Verband Tiroler Volksschauspiel © Tiroler Volksschauspiele / Ekkehard Schoenwiese Tiroler Volksschauspielbr Quixote Verband Tiroler Volksschauspiel © Tiroler Volksschauspiele / Ekkehard Schoenwiese

Volkstoneel

De 600-jaar oude Tiroolse traditie van het volkstoneel is weer levendiger dan ooit (in Telfs, Erl en Thiersee).
Tirools volkstoneel
Hollersaft © Steirisches Vulkanland / no  name Hollersaft © Steirisches Vulkanland / no name

Vulkanische vlierbessen

In Steiermark ligt het Vulkanland – naar de zon en het zuiden gericht. Wat hier groeit – wijn, appels, pompoenen – en geproduceerd wordt – olie, spek, ham, chocolade – heeft iets extra. Vlierbes (Holler genoemd in deze streek) hoort daar ook bij.
Vlierbes uit het Vulkanland
Find the recipe for the Austrian Carnival Doughnuts here © Österreich Werbung / Sonja Burtscher Find the recipe for the Austrian Carnival Doughnuts here © Österreich Werbung / Sonja Burtscher

Carnavalstradities in Oostenrijk

In de carnavalstijd, tussen Driekoningen en Pasen, komen oeroude tradities weer tot leven. We hebben enkele traditierijke carnavalsevenementen voor jou geselecteerd.
Lees meer

Jodelen in Steiermark

Zo hard als een schreeuw of zo melodieus als een lied, dat kunnen de jodelliederen uit de Steiermark zijn. Krachtig en met schilderachtige woorden gezongen, fascineert het mensen over de hele wereld, en laat het hen zelf proberen.
Jodelen in Steiermark
Schafherde in Osttirol © Villgrater Natur / no  name Schafherde in Osttirol © Villgrater Natur / no name

Gemaakt van schapenwol

Oost-Tirol is met zijn alpine klimaat en zijn grote Alpenweidengebieden één van de regio's in Oostenrijk die de meeste schapen telt.
Oost-Tiroolse schapencultuur in het...

Weense koffiehuizen

De inwoners van Wenen zeggen dat ze in 1683, toen de Turken zich na een vruchteloze belegering terugtrokken, zakken met koffiebonen buitgemaakt hebben. Maar een spion aan het keizerlijk hof heeft er pas goed voor gezorgd dat ze de smaak te pakken kregen: hij werd geboren in Istanbul en opende in 1685 het eerste Weense koffiehuis.
Weense koffiehuiscultuur
Heilkräuterladen © Verein TEH Heilkräuterladen © Verein TEH

Traditionele natuurgeneeskunde

De regio Pinzgau is met zijn wouden, weiden en prachtige boerderijen de belichaming van de Alpijnse leefwereld. Gezien de bergbewoners vaak sterk geïsoleerd leefden, zochten ze door de eeuwen heen hun eigen manieren om te overleven en vonden daartoe het nodige in hun nabije omgeving.
Traditionele geneeswijzen uit het Pinzgau
Traditional decorative cow bells © Österreich Werbung /  Fankhauser Traditional decorative cow bells © Österreich Werbung / Fankhauser

Zomer op de Alpenweide

Alleen gedurende een korte tijd in de zomer brengen de Alpenweides mensen en dieren in een jubelstemming. Iedereen die de Alpenweides beklimt, is van harte welkom om in deze euforie te delen.
Almsommer im SalzburgerLand
Ball Season in Vienna © Kaffeesiederball Ball Season in Vienna © Kaffeesiederball

Weense wals en bals

Nergens zijn bals zo feeëriek en romantisch als in Wenen. Deze traditie betovert zowel inwoners als gasten veel meer dan een nacht lang en brengt de stad in feestelijke stemming.
Weense bals en de Weense wals

Goiserer schoenmaker

Wat 140 jaar geleden in Bad Goisern begon met de uitvinding van de eerste technisch geperfectioneerde bergschoen, staat tegenwoordig voor absolute kwaliteit. Intussen zijn Goiserer-schoenen zelfs ook geschikt voor in de stad.
Goiserer schoenmaker in het Salzkammergut
Salt from Hallein Salt Mine © Österreich Werbung / Peter  Rigaud Salt from Hallein Salt Mine © Österreich Werbung / Peter Rigaud

Het zout der aarde

In Hallein bij Salzburg kan je een van de oudste zoutmijnen ter wereld bezoeken: het zout uit deze mijn zorgde ervoor dat mensen konden overleven; bezorgde aartsbisschoppen grote rijkdom en Salzburg zijn huidige pracht.
Zoutwinning in Hallein

Geen zoekresultaten gevonden!

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Folders & Brochures

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.