Please choose Language or Country
or

Carnaval en maskers

Nergens anders worden de Fasnachtgebruiken zo groots gevierd als in Tirol, waar met prachtige kostuums en fantasierijke handgesneden maskers de winter verdreven wordt.

De Imster Schemenlaufen is een schitterende gemaskerde optocht, waarvoor maandenlang de toewijding en de levensvreugde van een hele stad nodig zijn. 900 mannen – alleen mannen, net als in de rest van Tirol – nemen er actief aan deel. Ze huppelen, springen, dansen, maken herrie en muziek tijdens het schouwspel dat door de straten trekt en diepe indruk maakt. De traditionele figuren zijn uitbundig gekostumeerd: carnavalskleding, pruiken, maskers, handschoenen en hoeden bedekken vrijwel de hele huid.

De carnavalsstoet
Wanneer de zondagsklokken het middaguur slaan, wordt de unieke stoet geformeerd. Zogenaamde 'Spritzer', 'Sackner' en 'Kübelemajen' jagen het publiek achteruit met behulp van waterspuiten, een stevige ronde zak en poeder uit een houten 'melkemmertje'. De borstelige heksen dragen zwaaiende wijde rokken en hebben vlechten, ze houden hun bezem boven hun hoofd en begeleiden hun dans met een snerpend gekrijs. Daarna verschijnen de 'Roller' en de 'Scheller', de belangrijkste figuren uit de carnavalsstoet. Met hun hoge hoofdversieringen dansen zij samen de 'Gang'l'. Daarbij wordt ritmisch met grote bellen geslagen. Als dit 'gelui' klinkt, met de klokken van de ‘Rollers’ er zilverachtig en trillend doorheen klinkend, houdt iedereen zijn adem in en ontstaat er een heilig moment in het carnavalsgewoel.

Gemaskerde voorstellingen
De blikken blijven gericht op de maskers, expressieve artistieke meesterwerken. En ze zijn gewoon prachtig: de rijpe, markante mannelijkheid van de ‘Schellers’ met een donkere huid, baard en borstelige wenkbrauwen, en de lichte, jeugdige charme met de vrouwelijk vormgegeven ogen, roze wangen en glimlachende mond van de ‘Rollers’ vormen een duidelijke tegenstelling. Deze gemaskerde voorstellingen worden vaak beschouwd als het plaatsmaken van de oude winter voor het jonge voorjaar, en ze gaan waarschijnlijk terug tot aan de barokke speelzin en maskerades van de kerk en de adel, die overgenomen werden door boeren en burgers.

Bijzondere optochten
Nergens worden ze met zoveel hartstocht onderhouden als in Tirol, of het nu gaat om de optochten, de Matschgerer tussen Innsbruck en Hall, de Telfer Schleicherlaufen, de Axamer Wampelerreiten en de Nassereither Schellenlaufen, of het Fisser Blochziehen - het boomstamtrekken. Ze hebben allemaal hun eigen verloop, hun eigen bijzondere voorstelling van de krachtmetingen en de uitgelatenheid en daarbij hun kenmerkende figuren. Ze dragen allemaal maskers en uitbundige kostuums.

ONZE TIPS:

Evenementen

Mullen en Matschgern in de Martha-dorpen, optocht
Schemenlaufen in Imst, optocht 
Fasnacht Nassereith
Fisser Blochziehen, boomstamtrekken
Telfer Schleicherlaufen, optocht
Axamer Wampelerreiten, optocht

Carnavalsmusea
Haus der Fasnacht in Imst
Telfer Heimat- und Fasnachtmuseum Noaflhaus
Tiroler Landesmuseum - Volkskunstmuseum

Cursussen houtsnijden
Geisler-Moroder
Schnitzschule Elbigenalp

Carnaval en maskers

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.