Please choose Language or Country
or

Top-activiteiten

Meer suggesties

Geliefd servies

Vrolijke groene lijntjes dansen rond de rand van een bord, een hert springt over een beker, felgekleurde bloemetjes verdelen zich over een kop: een streling voor het oog, en absoluut een meerwaarde voor de stemming aan tafel. Al meer dan 300 jaar is Gmundner Keramik hét Oostenrijks tafelgerei bij uitstek, en ook internationaal gegeerd.

Het uithangbord met cultstatus is het zogeheten "groen gevlamde" patroon:
vrolijke kringen op een witte achtergrond, die al sinds de 17de eeuw borden, koppen, vazen en zelfs kachels versieren. Ze maakten Gmundner Keramik tot een bekend merk in het hele Oostenrijks-Hongaarse rijk. Sindsdien is de productie van porselein sterk verankerd in Gmunden am Traunsee, in de regio Salzkammergut.

Bijna ieder Oostenrijks huisgezin heeft een Gmundner servies. Het meest gevraagde patroon bij het grootste porseleinfabriek van Midden-Europa is tot op heden het gevlamde, op de voet gevolgd door "Streublumen" en het hert. Alleen al door de keuze van de kleur, als het patroon met het fijn getekende hert bijvoorbeeld niet rood of groen is, maar elegant grijs, krijgt het servies een heel ander karakter (modern en urban).

De serviezen zijn bestand tegen afwasmachine en microgolfoven en zo robuust dat je ze hun leeftijd niet aanziet. Daardoor hebben ze inmiddels ook hun intrede gedaan in restaurants en hotels en worden ze in designwinkels aangeboden. Daartoe dragen uiteraard ook nieuwe, prachtige designs bij, met randen in goud of platina, met krachtige kleuren of geometrische patronen.

Dit porselein wordt bovendien nog steeds met de hand vervaardigd. Alvorens een stuk de fabriek verlaat, is het wel 60 maal ter hand genomen: om te vormen, te glazuren, te beschilderen, te bakken, te controleren. En zo is geen enkel stuk identiek: ieder stuk Gmundner Keramik is echt uniek. Een tafel gedekt met Gmundner Keramik is dus steeds een beetje speels en stilt tussendoor ook een beetje de honger naar vakantie in Oostenrijk.

INTERESSANTE LINKS:

Gmundner Keramik fabriek 
Bij een rondleiding door de fabriek leer je elke stap van het productieproces kennen, van grondstof tot afgewerkt product. Wat bijzonder aanspreekt, is natuurlijk de decoratieafdeling met 60 medewerksters die stipje voor stipje, streepje voor streepje de patronen op het porcelein aanbrengen.

Oostenrijkse pottenbakkersmarkt
Elk jaar in augustus wordt porseleinstad Gmunden am Traunsee het mekka van de kunst met klei. Naast de eigenlijke markt, wordt er ook aandacht geschonken aan hedendaagse keramiek. In galerijen en tentoonstellingsruimtes in Gmunden worden werken getoond van jonge kunstenaars, maar eveneens van gevestigde nationale en internationale keramiekkunstenaars.

Geliefd servies

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.