Please choose Language or Country
or
Wolproducten uit Oost-Tirol © Villgrater Natur

Gemaakt van schapenwol

Oost-Tirol is met zijn alpine klimaat en zijn grote Alpenweidengebieden één van de regio's in Oostenrijk die de meeste schapen telt.
Niet minder dan 200 bruine bergschapen weiden er op de Oberstalleralm op 1900 meter hoogte in het Innervillgratental. "Onze schapen zijn bijna het hele jaar buiten en zijn erg taai", zegt schapenboer Josef Schett, "dat geeft hun wol een heel bijzondere kwaliteit." Josef Schett begon 25 jaar geleden met de oorspronkelijke schapenwolproductie in Oost-Tirol nieuw leven in te blazen. Hij ontwikkelde een systeem dat de wol motvrij houdt. Tegenwoordig vervaardigt hij met zijn bedrijf 'Villgrater Natur' vooral matrassen, dekens en hoofdkussens van schapenwol. 

Natuurlijk product
De wol wordt ter plekke met soda en water gewassen, daarna zorgvuldig gekaard, zodat de vezels niet beschadigen, en uiteindelijk worden de vezels tussen lagen gelegd en niet, zoals veelal gebruikelijk is, met chemicaliën besproeid of zelfs geïmpregneerd. Schapenwol ademt en zorgt daarmee voor een uniek slaapcomfort. Maar niet alleen de dekens van 'Villgrater Natur' zijn tot in de verre omgeving een begrip, ook de isolatiematerialen voor de vloer en de muren zijn dat. "Zelfs bij min 30 graden is schapenwol meteen als je het beetpakt op lichaamstemperatuur", vertelt Schett enthousiast. 

Regionale specialiteit
Tot ongeveer 1950 diende de schapenhouderij in Oost-Tirol voornamelijk voor de wolproductie. Toen het gebruik van katoen en kunstvezels in de textielindustrie toenam, werd de productie van schapenvlees steeds belangrijker. Men ging het inheemse ras 'Tiroler bergschaap' kruisen met het zeer robuuste 'Tiroler steenschaap', met als resultaat het Osttiroler berglam, dat een bijzonder licht, zacht en mild smakend vlees oplevert. Het kwalitatief zeer goede Oost-Tiroolse lamsvlees is intussen een echt exportsucces geworden. Van eenvoudige boerengerechten zoals de 'Lammzungengröstl' kan je het best in Innervillgraten zelf genieten, bijvoorbeeld op de traditionele Gannerhof van de familie Mühlmann. En wie blijft overnachten op de gezellige boerderij, kan tussen de gelambriseerde wanden meteen testen hoe goed je slaapt op matrassen van schapenwol.

ONZE TIPS:
Villgrater Natur - Online winkel voor schaapproducten
Woolin - Isolatiemateriaal van schapenwol uit Innervillgraten
Gannerhof - Authentiek slapen en eten in Innervillgraten
Innervillgratental
Nationalpark Hohe Tauern in Osttirol
Bergsteigerdörfer
Genussregion Österreich

Gemaakt van schapenwol

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.