Please choose Language or Country
or

Goiserer schoenmaker

Wat 140 jaar geleden in Bad Goisern begon met de uitvinding van de eerste technisch geperfectioneerde bergschoen, staat tegenwoordig voor absolute kwaliteit. Intussen zijn Goiserer-schoenen zelfs ook geschikt voor in de stad.
Ook tegenwoordig herinnert het zogenaamde ‘Schusterloch’ (de 'schoenmakerspleet') in de bergen boven het kuuroord in het Salzkammergut aan een ongeluk: een berggids gleed uit in deze sneeuwspleet en moest zich er, omdat zijn lompe schoenen hem meer hinderden dan hielpen, blootvoets uit bevrijden. Dat was de ontstaansdatum van de Goiserer-bergschoenen, die genoemd zijn naar de plaats waar ze ontstaan zijn. Want de berggids was ook schoenmaker en vond, eenmaal terug in zijn werkplaats, de legendarische ‘Zwienaht’ uit, een bijzonder dubbel stiksel. Het leren bovendeel van de schoen wordt twee keer vastgenaaid aan de zool van de schoen. Dat maakt hem robuust, soepel en stabiel. Het werd het succes van de eeuw. Met zijn unieke kwaliteit veroverde de halfhoge, met ijzeren spijkers beslagen rijglaars zich al snel een plaats in de jachtgarderobe. En zelfs Keizerin Sisi droeg ze tijdens het bergbeklimmen. 

Wie een paar Goiserer-schoenen heeft, weet wat voor genot dat voor de voeten is. Rudolf Steflitsch-Hackl is de enige meester-schoenmaker ter wereld die ze maakt volgens de aanwijzingen van de uitvinder, met gereedschap dat ook zijn vader en grootvader gebruikten. Het is dus geen wonder dat zijn orderboek vol is en dat zijn vaak beroemde, over de hele wereld verspreid wonende klanten 12 tot 15 maanden op hun maatschoenen moeten wachten. (Nee, namen worden niet bekendgemaakt.) Rudolf Steflitsch-Hackl meet de 'zwiegenähte' schoenen voor de klederdrachtlook net zo aan als voor een zakenkostuum of een avondkostuum. 

Is de gewenste functie eenmaal duidelijk, dan kiest hij het geschikte leer voor het bovenwerk en het juiste materiaal voor de zolen; daarna stemt hij het model in kleur, snit en patroon af op de persoonlijkheid van de drager of de draagster. Zo ontstaat een uniek ambachtelijk product. De Goiserer-schoenen van Steflitsch-Hackl kunnen ballerina's, lichte trekkinglaarzen, stadse veterschoenen of chique golfschoenen zijn. Want niets is zo individueel en gevoelig als handwerk, en zo is elk paar Goiserer-schoenen, vanaf het ontwerp, de uitdrukking van een levensfilosofie: stevig met beide benen op de grond staan – zowel op glanzend parket als op steenachtig terrein.

LINKTIPS:

Goiserer
Rudolf Steflitsch-Hackl

Heimat- und Landlermuseum Bad Goisern
Het museum toont de geschiedenis van de Goiserer schoenmaker aan de hand van verschillende exposities.

Wandeling naar de Goiserer hut
Deze wandelroute laat de mooiste plekken van de regio zien.

Goiserer schoenmaker

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.