Please choose Language or Country
or

Top-activiteiten

Meer suggesties

Het kerstlied „Stille nacht“

„Stille nacht! Heilige nacht!“ doet mensen uit alle landen en culturen iets. Het lied geeft uitdrukking aan diepe bezinning en een verlangen naar vrede.
Een hemels toeval brengt twee mensen samen in Oberndorf bei Salzburg: leraar Franz Xaver Gruber die ook organist is in de St. Nikolaus-kerk en Josef Mohr, priester in diezelfde kerk van 1817 tot 1819. De tekst van het lied heeft deze laatste al op zak bij zijn aankomst; hij had hem namelijk als gedicht geschreven. Een jaar later componeert Gruber er een ontroerende melodie bij. En op de avond van 24 december 1818 kent het zijn allereerste uitvoering. Het kerstlied van de hele wereld is geboren.

Rond deze tijd was Europa verwoest en waren de grenzen hertekend door de napoleontische oorlogen. Ook Oberndorf viel steeds weer onder een ander bewind en de bewoners kenden jarenlang harde tijden. In deze sombere tijden wilden Mohr en Gruber een boodschap van hoop meegeven. Hun nazaten weten dat het hen gelukt is.

Dat dit lied - zonder media of gegevensdragers - onmiddellijk na zijn ontstaan ook over de Oostenrijkse landsgrenzen heen bekend raakte, is uiteraard te danken aan zijn intrinsieke kracht, maar evenzeer aan de rondreizende handelaars, die tegelijkertijd zangers waren. Ze zongen het lied tijdens missen in Duitsland en drongen ermee door tot aan het hof van de koning van Pruisen. Al in 1854 verzoekt de hofmuziekkapel om een kopie van het lied en componist Gruber registreert daarop ook de ontstaansgeschiedenis, een authentieke beschrijving van die bijzondere kerstnacht van 1818 in Oberndorf.

INTERESSANTE LINKS:

Stille-Nacht museum
In de gemeente Oberndorf bevindt zich het Stille-Nacht- & Heimatmuseum. Het aandachtspunt bij uitstek van dit museum is het ontstaan en de verspreiding van het lied.

Infoboxen: Het kerstlied „Stille nacht“

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.