Please choose Language or Country
or

Top-activiteiten

Meer suggesties

Modern borduurwerk

De grondstof voor de glamoureuze garderobe van stijlbewuste Afrikanen is afkomstig uit Vorarlberg, net zoals vele topstukken uit de haute couture: uit de borduurateliers in Lustenau.
Borduurwerk als veredeling van huislinnen deed in 1753 zijn intrede in Lustenau (Bregenzerwald). Na een periode als huisnijverheid vervaardigd, worden vandaag de dag de prachtige patronen machinaal aangebracht op talloze stoffen. De hypermoderne borduurmachines komen eveneens uit Lustenau en maken ook op dat vlak van Vorarlberg een wereldwijde marktleider. Maar ondanks deze machines is voor vele stoffen toch ook nog heel wat handenarbeid vereist; bij broderie wordt bijvoorbeeld met de schaar bijgewerkt en ook de borduurwerken met pailletten en/of reliëf vragen extra zorg. Het zijn net die exquise uitvoeringen die gevraagd worden door haute couture huizen uit Milaan, Parijs en Londen voor kleding, accessoires en lingerie.

De luxueuze kwaliteit en felle kleuren betoveren trouwens ook de Nigeriaanse markt, sinds begin jaren '60 een delegatie uit Vorarlberg daar het borduurwerk voorstelde. Vandaag wordt zowat de helft van de productie naar Nigeria uitgevoerd. Dat succes is mogelijk dankzij de Nigeriaanse voorliefde voor glitter en glamour. De bijvoorbeeld met Rolls Royce of andere prestigieuze emblemen geborduurde, kostelijke gewaden gelden daar als zichtbaar teken van materiële welstand. De stoffen worden door zowel mannen als vrouwen met gepaste trots gedragen.

Bij huwelijken of begrafenissen is "Aso Ebi", het „uniform van de verwanten", verplicht: de kleding van alle genodigden is daarbij gemaakt uit dezelfde feestelijke stof, een African Lace uit Vorarlberg. Naast deze traditionele productlijn, ontwikkelen de borduurateliers samen met, én voor Nigeriaanse ontwerpers ook nieuwe borduurstoffen. Enkele van die creaties veroverden inmiddels al de catwalk tijdens de New York Fashion Week.

In het Stickereimuseum in Lustenau kan je je vergapen aan de meest verfijnde borduurkunst van de afgelopen 250 jaar. In een videofilm wordt een nog operationele handborduurmachine uit 1890 vergeleken met het technische raffinement van de hedendaagse productie. Wie graag een beetje Afrika op zijn huid voelt, vindt zijn gading in de museumshop, en voor mannen met een zwak voor borduurwerk zijn er polo's met borduursel verkrijgbaar.

INTERESSANTE LINKS:

Stickereimuseum Lustenau
Het museum van de borduurindustrie in Vorarlberg toont de evolutie van de eenvoudige handenarbeid naar de moderne machinale borduursels. Het documenteert ook deze economische activiteit die tot op heden bijdraagt tot een aanzienlijk aandeel van de export van de regio.

Mode.Lust - Borduurwerk onder de sterren
Eén keer per jaar toont de borduurindustrie van Vorarlberg haar producten tijdens een modeshow met muzikale omkadering.

Borduureconomie Vorarlberg
De bedrijven van de Vorarlbergse borduurindustrie zijn familiebedrijven die borduursels produceren en exporteren. Ze zorgen ook voor opleidingen tot borduurmeester, ontwerper en bedrijfsleider in de borduurindustrie.

Hoferhecht Stickereien
Exclusief, modieus en vernieuwend borduurwerk voor de wereldwijde mode- en luxemarkt wordt geproduceerd bij de firma Hoferhecht in Lustenau.

Modern borduurwerk

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.