Please choose Language or Country
or

Spaanse rijschool

Capriole, courbette en levade - zo worden de indrukwekkende sprongen genoemd van de lipizzaners, die in de Spaanse rijschool in Wenen hun publiek betoveren. De kennis over de hogeschool van de klassieke rijkunst wordt al meer dan 400 jaar mondeling doorgegeven. Wanneer de witte hengsten hun opleiding voltooid hebben, worden ze professor genoemd.

Spaanse rijschool

  • Kapriole in der Spanischen Hofreitschule Wien © Spanische Hofreitschule/Renè van Bakel Kapriole in der Spanischen Hofreitschule Wien © Spanische Hofreitschule/Renè van Bakel
  • Spanish Riding School © Spanische Hofreitschule Spanish Riding School © Spanische Hofreitschule
  • Voorstelling in de Spaanse rijschool, Wenen © Spanische Hofreitschule/Michael Rzep Voorstelling in de Spaanse rijschool, Wenen © Spanische Hofreitschule/Michael Rzep
  • Spanish Riding School in Vienna © Spanische Hofreitschule/Stefan Seelig Spanish Riding School in Vienna © Spanische Hofreitschule/Stefan Seelig

De beroemde Spaanse paarden krijgen les in de ’Winterreitschule’ van de Hofburg, op de rijschool die ooit eigendom van de keizerlijke familie was. Tijdens de zogenaamde 'Morgenarbeit' (de ochtenddressuur) oefenen ze met hun berijders datgene wat ze 's avonds met absolute perfectie tot uitvoering brengen. Ooit werden deze paarden als pronkpaarden voor parades, toernooien en manoeuvres gehouden aan het hof van menig vorstenhuis. Maar de rijkunst van de lipizzaners heeft tot op de dag van vandaag alleen in Wenen stand weten te houden. Nu zijn de lipizzaners, die hun naam hebben te danken aan één van de voormalige keizerlijke stoeterijen in de buurt van Triëst, het oudste cultuurpaardenras van Europa. En de Spaanse rijschool is het enige instituut ter wereld, waar de klassieke rijkunst sinds de renaissance tot en met de dag van vandaag, voortdurend in ere wordt gehouden.

Stoeterij Piber
De volgende generaties lipizzaners groeien op in stoeterij Piber in Steiermark. Daar worden de hengsten met de voor de hogeschool meest geschikte sprongkracht en het beste uithoudingsvermogen geselecteerd. Hun schoolcarrière start in Wenen op vierjarige leeftijd. Daarbij staat op de eerste plaats het welzijn van het paard - zijn karakter en talent worden tot in het detail gerespecteerd. In de voorstellingen laten ze zien, wat ze ook uit zichzelf op een stuk grasland zouden doen – verschillende gangen, wissel, sprongen – maar dan op gedresseerde wijze: door de training worden de natuurlijke bewegingen van de lipizzaners 'omgezet' naar de met precisie uitgevoerde figuren van de hogeschool van de rijkunst.

Een hengst is na circa zes jaar klaar met zijn opleiding - zijn berijders hebben echter tien tot twaalf jaar nodig. Tijdens de eerste vier tot vijf jaar oefenen de ruiters in opleiding vooral de juiste zit in het zadel. Sinds 2008 – en voor het eerst in de geschiedenis van de Spaanse rijschool – worden ook vrouwen als berijders aangenomen.

Voorstelling
Tijdens de galavoorstellingen zijn op de klanken van de klassieke Oostenrijkse muziek alle veeleisende onderdelen van de hogeschool te zien – van passages, piaffes, galop-pirouettes tot en met de moeilijke schoolsprongen. Ze worden zowel bereden als aan de teugels geleid gepresenteerd. Het hoogtepunt is – na de pas de deux, waarbij twee paarden figuren in elkaars spiegelbeeld uitvoeren – de quadrille: exact gechoreografeerd op de historische dansmuziek uit de tijd van het Weens Congres, voeren acht lipizzaners met hun berijders - sierlijk en met uiterste concentratie - dit ballet van de witte hengsten op.

Niets is als show bedoeld en toch doet elk detail iedereen verbazen: de barokke rijhal van 1729, de historische uniformen en de uitstekende verstandhouding tussen ruiters en lipizzaners, die alleen middels lichaamstaal met elkaar communiceren. Als bezoeker neem je deel aan een volmaakt en levend kunstwerk. Iedere gast is onder de indruk van de eenheid van paard en ruiter.

Na opname in de lijst van immateriaal cultureel erfgoed in Oostenrijk in 2010 werd de „klassieke rijkunst en de rijschool van de Spaanse Hofrijschool“ op 2 december 2015 ook in de `Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid` opgenomen.

ONZE TIP:
Spanische Hofreitschule

Galavoorstellingen
Alle onderdelen van de hogeschool tot en met de 'scholen boven de grond' worden begeleid door prachtige muziek – aan teugels geleid en bereden – vertoond. Hoogtepunt is de quadrille, het ballet van de witte hengsten.

Ochtenddressuur
Begeleid door muziek, kan men de berijders tijdens het werken met hun paarden in de 'Winterreitschule' gadeslaan. Er zijn hengsten met verschillende dressuurniveaus te zien. Wie zelf paard rijdt, doet absoluut inspiratie op.

'Winterreitschule'
Rondleidingen door de barokke rijzaal van de Weense Hofburg, die zowel voor de ochtenddressuur als voor de galavoorstellingen wordt gebruikt, en een bezoek aan de 'Stallburg' worden aangeboden.

'Stallburg'
In dit oudste renaissancehof van Wenen bevinden zich de stallen van de lipizzaners - met uiterst modern comfort en borden die hun lange stamboom schetsen. In de 'Sattelkammer' worden de verschillende paarden- en zadeltuigen bewaard en getoond.

Spaanse rijschool

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.