Please choose Language or Country
or

Vulkanische vlierbessen

In Steiermark ligt het Vulkanland – naar de zon en het zuiden gericht. Wat hier groeit – wijn, appels, pompoenen – en geproduceerd wordt – olie, spek, ham, chocolade – heeft iets extra. Vlierbes (Holler genoemd in deze streek) hoort daar ook bij.
De hellingen van de reeds lang uitgedoofde vulkaankegel liggen bezaaid met wijnstokken en fruitgaarden. De vulkanen hebben de bodem rijk en vruchtbaar gemaakt; de kegelvorm, die niet met landbouwmachines kan bewerkt worden, is een uitstekende zaak gebleken voor de vlierbes. Zo ontstonden talrijke vlierplantages, het grootste gebied van Oostenrijk met dit gewas. De vlierbes zorgt voor kleurstof voor de voedingsmiddelenindustrie. Het is echter ook een bijzonder heilzame plant: als geluksbrenger, beschermboom, helend huismiddeltje ... alle delen van de vlier kunnen gebruikt worden.

Vers gebakken en met suiker bestrooid zijn de Hollerstrauben (een soort beignets met vlierbloesems) een heerlijk zoete lekkernij; als confituur en siroop ingekookt is vlierbes veelzijdig en het hele jaar bruikbaar. De oogst van de bessen gebeurt in augustus. Ze smaken uitstekend in gelei, ijs en sorbet.

Dat vlierbessen momenteel furore maken onder de naam Hollervulkan, heeft alles te maken met de positieve effecten van hun kleurstof op de gezondheid. Door een enorm aantal antioxidanten voorkomen ze stressgerelateerde aandoeningen en houden ze de celstructuur jong. Ze regenereren ook de huid. Het is dan ook geen wonder dat vlier zijn intrede doet in de cosmetica, als peeling, packing of massageolie.

INTERESSANTE LINKS:

Vlierbes uit het Vulkanland

Als je vlierbes van dichtbij wil beleven en proeven, is een bezoek aan Obstbau Christandl vlakbij de Kalvarienberg en boven het ziekenhuis LKH Feldbach, gelegen tussen prachtige vlierbomen, een échte aanrader.
Meer weten

Vulkanland = gastronomie
Eten en drinken worden in de regio Vulkanland met een hoofdletter geschreven. Schotels met streekproducten, wijnbouwers, producenten van delicatessen en uitstekende gastronomie nodigen uit tot culinaire trips in een prachtig cultuurlandschap.


Typische recepten en een overzicht van streekproducten en de respectievelijke producenten uit het Vulkanland kan je hier vinden.

Wandelingen in Vulkanland
Een wandeling in het spoor van de vulkaan is een ontmoeting met het landschap en een reis naar het innerlijke.
Meer weten

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.