Please choose Language or Country
or
Opening van het bald der caféhouders in Wenen © Kaffeesiederball

Weense wals en bals

Nergens zijn bals zo feeëriek en romantisch als in Wenen. Deze traditie betovert zowel inwoners als gasten veel meer dan een nacht lang en brengt de stad in feestelijke stemming.

In Wenen vinden in de winter meer dan 400 bals plaats, die bezocht worden door 300.000 dansliefhebbers uit de hele wereld. Het ceremoniële programma zorgt voor een unieke flair. De reden voor de carnavaleske neiging tot het bezoeken van bals ligt in de 18e eeuw: alleen de adel mocht, in privévertrekken, maskers en kostuums dragen. Ter compensatie maakte Keizer Josef II de dansfeesten in de Redoutenzalen van de Hofburg voor iedereen toegankelijk. Daar keken de inwoners van Wenen de gebruiken aan het hof af en die hebben ze tot op heden behouden: strenge kledingvoorschriften, een openingsfanfare, het binnenkomen van de debutantes en debutanten en de aankondiging 'Alles Walzer!', de volgorde van de dansen en de muziek, en de zogenaamde 'Mitternachtseinlage', meestal een quadrille, en het resolute slot bewijzen dit. Uniek is ook de 'Damenspende', een bijzonder geschenk voor elke bezoekster bij het binnenkomen van de zaal.

De koning der dansen
In het begin wekte de wals als parendans irritatie en was hij aanleiding voor morele verontrusting. Het Congres van Wenen (1814/15), dat in Wenen vergaderde om Europa na de veldtochten van Napoleon nieuwe vorm te geven, maakte de wals sociaal aanvaard. Het politieke werk werd door zoveel bals omgeven dat de legendarische kreet 'Het congres danst!' ontstond. De dans van het congres was uiteindelijk meer van wereldbelang dan elk ander besluit: de Weense wals werd uitgeroepen tot 'koning der dansen'.

De dronken makende draaien in driekwartsmaat brachten een intiem plezier naar de kerkelijke, feestelijke balzalen. En Johann Strauß senior (1804 – 1849), die de hegemonie van de wals ondersteunde met 152 succesvolle composities, begeleidde deze meeslepende dans met zijn orkest van Wenen tot Londen. 'Darf ich bitten?' (Mag ik deze dans van u) is de mooiste uitnodiging voor een lange dansnacht en laat het hart sneller kloppen. Bij de schrikkeldans – als de dames de heren mogen vragen – ervaren ook mannen hoe het voelt om de uitgekozene te zijn.

Veel Weense bals worden tegenwoordig georganiseerd door bepaalde beroepsgroepen. Tijdens het Kaffeesieder-Ball, georganiseerd door de caféhouders, verandert de Weense Hofburg met een elegant en charmant programma in het meest feestelijke danscafé van de stad; de banketbakkers zorgen tijdens hun bal voor een ballet van gebak. Voor veel mensen is het bal van de Wiener Philharmoniker het inofficiële hoogtepunt van het balseizoen; het vindt plaats in de zalen van de Wiener Musikverein, waarvandaan ook elk jaar het nieuwjaarsconcert over de hele wereld wordt uitgezonden. Het Operabal, in de Weense Opera, 'in de mooiste balzaal ter wereld', is het staatsbal van de Republiek Oostenrijk en tegelijkertijd het bal van de artiesten van de Weense Staatsopera.

ONZE TIPS:
Bal van de Wiener Philharmoniker
Weense operabal
Kaffeesiederbal
Banketbakkersbal
Balkalender

Weense wals en bals

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.