Please choose Language or Country
or

Regels in het verkeer

Ben je in Oostenrijk onderweg dan moet je je aan bepaalde regels houden. Wat moet er in je auto aanwezig zijn, is er een gordelplicht, mag je telefoneren tijdens het rijden en wat te doen bij een ongeval?

Goedkoper met de trein naar Salzburg

  1. www.nmbs-europe.com
  2. www.diebahn.de

Veiligheidsuitrusting
Een brandblusser is niet verplicht. Verbandtrommel en gevaren driehoek zijn dit echter wel. Ook het veiligheidsvest is verplicht, wat betekent dat autobestuurders een reflecterend veiligheidsvest bij zich in de auto moeten hebben. In het geval van een ongeluk of pech moet het vest bij het betreden van de snelweg gedragen worden. Het gaat hier om een dubbele verplichting die tevens dubbel bestraft kan worden. Tijdens verkeerscontroles kan gevraagd worden of het vest in de auto aanwezig is.

Kinderen in de auto
Kinderen onder de 14 jaar, kleiner dan 150 cm, mogen alleen in toegestane kinderzitjes vervoerd worden. Er mag maar 1 kind per zitplaats vervoerd worden. Het kind dient op de juiste manier, naar leeftijd en lengte, veilig vervoerd te worden.

Alcoholgebruik in het verkeer
Het toegestane alcoholpromillage is 0,5 promille! Rijden onder invloed wordt zwaar bestraft met geldboetes (van Euro 590,- tot Euro 3630,-). Vanaf 0,8 promille wordt het rijbewijs ingetrokken!

Gordelplicht
Het dragen van gordels is in Oostenrijk zowel op de voor- als achterbank verplicht. Eventuele in België verkregen vrijstelling van draagplicht is in Oostenrijk niet geldig.

Telefoneren in de auto
Tijdens het rijden is het alleen toegestaan hands-free te bellen. Bij het overtreden van het verbod op mobiel telefoneren in het verkeer bedragen de boetes tussen Euro 21,80 en Euro 72,67.

Antiradarapparatuur
Het meenemen en/of gebruiken van anti-radarapparatuur in de auto is verboden.

Verplichtingen voor motorrijders
Het dragen van een helm is verplicht. Voor motoren geldt tevens een vignetplicht. Motorrijders zijn tijdens het rijden te allen tijde verplicht met lichten aan te rijden.

Ongeluk of pech op de weg
Bij verkeersongevallen met persoonlijk letsel moet de politie worden ingeschakeld; bij schade aan materiaal alleen wanneer er identiteitsproblemen ontstaan. Sinds 1 mei 2005 is het veiligheidsvest in Oostenrijk verplicht.

Benzine
In Oostenrijk kan men loodvrije benzine tanken (91 octaan), EURO SUPER (loodvrij 95 octaan), Super Plus (98 octaan), diesel en LPG. Deze benzine (ROZ98) is vanaf heden zonder loodsurrogaat.
LPG is nauwelijks verkrijgbaar. Gelood Super is niet verkrijgbaar

Infoboxen: Regels in het verkeer

Webcam-ServiceLive-beelden, actuele weerberichten en meer informatie over Oostenrijks beste wandelgebieden.
Naar de webcams
 

Informatie over Oostenrijk?

Vraag het onze vakantieservice:

Telefoon: 

00800 400 200 00 (gratis nummer)

Postadres:
Postfach 40, 1030 Wien

Email:
vakantie@austria.info
vacances@austria.info

Brochures bestellen
Brochures downloaden

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.