Please choose Language or Country
or

Tien misverstanden over winterbanden

“Winterbanden zijn duur”- niet waar: de prijzen van winterbanden wijken niet of nauwelijks van zomerbanden. Terwijl je op winterbanden rijdt, slijten de zomerbanden niet en omgekeerd, zodat ze beide langer meegaan.
“In België sneeuwt het niet vaak dus kan ik zonder winterbanden”
Er valt 23 dagen per jaar enige sneeuw in België. Maar zelfs zonder sneeuw zijn winterbanden veiliger, namelijk vanaf temperaturen onder de 7 graden Celsius.

“Nieuwe zomerbanden zijn veilig genoeg”
Zomerbanden zijn ongeacht hun profieldiepte per definitie niet geschikt voor winterweer. Ze beschikken niet over lameltechniek voor extra grip en hun rubbercompound is gemaakt voor temperaturen boven 7 graden Celsius.

“Met winterbanden kan ik niet snel rijden”
Vroeger waren winterbanden zelden geschikt voor snelheden boven de 190 km/h, maar vandaag de dag zijn er winterbanden voor heel snelle auto’s. Maar in de winter geldt altijd: pas je snelheid altijd aan de weersomstandigheden aan.

“ABS en ESP maken winterbanden overbodig”
Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. ABS en ESP kunnen niet goed functioneren als er onvoldoende grip is vanwege zomerbanden in de winter. Winterbanden bieden wel grip onder winterse omstandigheden en laten ABS en ESP optimaal functioneren.

“Ik kan geen extra set banden opslaan”
Veel mensen hebben inderdaad geen ruimte om een extra set banden zelf op te slaan. Maar veel dealers en bandenleveranciers bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om zomer- of winterbanden op te slaan.

“Winterbanden zien er niet aantrekkelijk uit”
De nieuwe generatie winterbanden kan probleemloos op aluminium wielen worden gemonteerd – en ook het profiel mag gezien worden!

“Er wordt toch voldoende gestrooid tegen gladheid”
Zelfs wanneer alles optimaal georganiseerd is, kunnen de strooidiensten niet overal en op hetzelfde moment aan het werk gaan. En op wegen die weinig worden bereden, wordt laat of helemaal niet gestrooid.

“Ik ben goed verzekerd”
In de winter is de kans op een ongeval veel groter. Bij een ongeval ben je ongeacht je verzekering een verliezende partij. Als er al niemand gewond raakt, kost het in elk geval tijd en zeer waarschijnlijk ook geld (eigen risico of hogere premie na het ongeval). Verder is de wetgeving in de ons omringende landen aan het veranderen: je kunt aansprakelijk gesteld worden als je auto niet winterklaar is (lees: geen winterbanden).

“Voor die paar winterse dagen zijn winterbanden niet lonend”
Als we alle dagen optellen waarop het sneeuwt, vriest en ijzelt, dan komen we op meer dagen uit dan enkele tientallen dagen per jaar.

Lees er meer over op www.goodyear.be

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.