Please choose Language or Country
or

Nieuwe verkeersregel vanaf 1 januari 2012

Vanaf 1 januari 2012 moeten alle voertuigen op de Oostenrijkse autosnelwegen een vrije middendoorgang laten voor de hulp- en takeldiensten bij ongevallen of files. Op overtreding staat een boete van 2.180 euro.

Vanaf 1 januari 2012 moet je bij files op de autosnelwegen een middendoorgang vrijmaken. Hulpdiensten, politie en takelwagens nemen niet de pechstrook, maar rijden wel tussen de file door. Je bent dan verplicht om uit te wijken en een doorgang vrij te maken. Dit was al een gewoonte in Duitsland, maar is nu in Oostenrijk een verplichting met boetes tot meer dan 2000 euro als je de weg niet vrijmaakt!

Waar, wanneer en hoe een middenstrook vrij maken?

  • Komt het tot een file, of dreigt er zich een file te vormen, zijn alle verkeersdeelnemers verplicht een middenstrook te vormen, ook al is er nog geen hulpverleningsvoertuig genaderd.
  • De bestuurders die op dat moment op de linkerrijstrook rijden, houden dan zoveel mogelijk links aan, en de bestuurders die op de rechterrijstrook rijden, houden dan zoveel mogelijk rechts aan.

Op die manier ontstaat er een middenstrook (hulpverleningsstrook) die gebruikt kan worden door hulpverleners (politie, brandweer, ziekenwagen en andere hulpverleners).

Hiermee geldt in Oostenrijk hetzelfde principe als in Duitsland, Zwitserland, en andere omringende landen. Echter in Oostenrijk is het verplicht gesteld sinds 1 januari 2012.

Indien je een hulpverleningsvoertuig hindert in zijn doorgang of ten onrechte gebruik maakt van deze strook kan je boete oplopen tot 2180 euro.

Meer informatie is te vinden op: www.rettungsgasse.com

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.