Please choose Language or Country
or

Staatsvorm en inwoners

Oostenrijk is een bondsstaat, een federale republiek op democratisch-parlementaire basis.
Staatsvorm
Oostenrijk bestaat uit 9 zelfstandige deelstaten (Bundesländer) met elk een eigen regering. De bondswetgeving wordt door de nationale raad samen met de bondsraad (de beide kamers van het parlament) uitgeoefend.
Oostenrijk behoort tot de Europese Unie, de Verenigde Naties alsook tot de meeste VN-organisaties.

De wetgeving van de federatie wordt door de beide kamers van het parlement - de "Nationalrat" en de "Bundesrat" - uitgevoerd, waarbij de laatstgenoemde kamer de belangen van de deelstaten behartigt.  De wetgeving in de deelstaten ligt in handen van de deelstaatparlementen, de zgn. "Landtage".

De 183 afgevaardigden van de "Nationalrat" worden om de vier jaar door de hele bevolking, de leden van de "Landtage" door de bevolking van de betreffende deelstaat gekozen. De leden van de "Bundesrat" worden door de "Landtage" gedelegeerd. De parlementaire verkiezingen van 28 september 2008 leverden de volgende zetelverdeling op: 58 zetels voor de Sociaal-democatische Partij Oostenrijk (SPÖ), de Vrijheidspartij Oostenrijk (FPÖ, 35 zetels) en Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ, 21 zetels) vormen samen één fractie met 56 zetels, 50 zetels voor de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) en 19 voor De Groenen.

Inwoners
98 % van de 8 miljoen inwoners zijn Duitstalig. In het zuiden en het oosten leven 6 algemeen erkende volksgroepen: Kroaten, Romanen, Slovaken, Slovenen, Tsjechen en Hongaren.

Ongeveer 78 % van de Oostenrijkers is rooms-katholiek, 5 % protestants, 4,5 % behoort tot andere geloofsovertuigingen.

Meer informatie:
Het Oostenrijk-lexicon: www.aeiou.at
Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken: www.bmaa.gv.at
Bundeskanzleramt: www.austria.gv.at

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.