Please choose Language or Country
or
Kinderen rusten uit in een almhut © Österreich Werbung/Fankhauser

Almbriesje

Rust en ontspanning zoek je het best in een berghut. Oostenrijk heeft hierin een uitgebreid aanbod, dat ieders wensen vervult. De alpenweiden bieden je de unieke kans om de natuur en jezelf opnieuw te ontdekken.
Op meer dan 1000 m boven de zeespiegel kom je op adem ofwel op je eentje in een houten hut zonder stroom of water ofwel met de liefde van je leven aan het haardvuur met à-la-carte-service. Oostenrijkse alpenweiden bieden je de unieke kans om de natuur en jezelf opnieuw te ontdekken.

„Deze namiddag gaat het onweren“, waarschuwt de oude vrouw. En gelijk heeft ze. Maar de kinderen, die beneden in het dorp op vakantie zijn en veel te lang hier boven op 1700 m hoogte aan de beek spelen, luisteren niet naar haar. En dan gebeurt het: de hemel overtrekt razendsnel, de eerste dikke regendruppels vallen naar beneden en de kinderen lopen vlug naar de berghut. Ze schuilen onder het balkon, zetten zich op de stenen en kijken naar het spektakel. En onweer in het hooggebergte ís een spektakel dat elke keer weer verwondert. Eerst is er dat lichte briesje, gevolgd door korte hevigere windvlagen en dikke pakken wolken, begeleid door de eerste donderslagen. De echo van de donder weerkaatst tussen de steile rotswanden. ´

De ervaren wandelaar weet dat dit juist het moment is waarop hij de hand van zijn geliefde moet vastnemen en hij haar moet verzekeren dat zijn liefde alle stormen zal doorstaan. Maar met deze details zijn de kinderen nog niet bezig. Dikwijls duurt de betovering maar een half uurtje en vlak daarna schijnt de zon weer zo fel, dat het lijkt alsof ze zich wil verontschuldigen voor het voorval. Wat echter blijft, is de lach op de gezichten van de vakantiegangers, die het onweer vanop het balkon van hun gehuurde berghut meebeleefd hebben. De kinderen zullen het pas later begrijpen, maar de woorden van de oude vrouw zullen ze wellicht niet meer vergeten. 

De betovering van de alm en de almhutten laat bijna niemand onberoerd, terwijl het eigenlijk simpele redenen waren waarom de boeren op grote hoogte grotere of kleinere hutten bouwden. In de tijd dat er nog minder middelen waren, waren de groene hellingen boven de boomgrens energievoorraden waar ze gebruik van moesten maken. Het vee bleef heel de zomer boven en enkele of meerdere personen moesten de kudde hoeden, de koeien melken of andere karweitjes doen. Maar of het nu boven was of beneden in het dal - het leven van de boeren in de bergen was niet gemakkelijk. Toch was er een groot voordeel: het werk liet je proeven van de vrijheid. De boeren in het dal hadden misschien meer comfort, maar hier boven werden ze enkel door de hemel begrensd. Hier leefden ze dichter bij de natuur, dichter bij de sterren en schijnbaar dichter bij de kracht, die alles geschapen heeft. Het schouwspel van de natuur - het onweer, het geluid van de marmotten, het krijsen van de grote vogels - laat je nooit meer los. 

De hutten in de bergen werden al vroeg voor toeristische doeleinden gebruikt – Oostenrijk telt dan ook vandaag de dag bijna in elke deelstaat vele berghutten in elke denkbare variant. Van eenvoudige houten schuurtjes voor echte natuurmensen tot een chalet met sauna en champagneontbijt in de honeymoonsuite voor wie liever wat meer luxe heeft. Voor elke portemonnee, elk seizoen en elke graad van afzondering is er wel iets geschikts te vinden. Van eenvoudige berghut tot designerhut alleen op de berg of in een heus almhuttendorp, want wanneer een gebied groot genoeg was, bouwden meerdere boeren daar hun berghutten.  

Enkele websites geven een goed overzicht van het uitgebreide aanbod. Twee voorbeelden, waarachter een immens aanbod aan beschikbare hutten schuilt, moeten hier toch vermeld worden. In Rauris in Salzburg is de wondermooie ‘Goldgräberhütte’ gelegen. Ze werd gebouwd in 1550 en haar afgezonderde ligging op 1200 m hoogte staat garant voor een natuurbelevenis die je nog lang bijblijft. Gestookt wordt er met de houtkachel en uit de bronnen voor het huis borrelt zuiver, maar koud water op. Aan de andere kant van het spectrum –en daarmee bedoelen we qua comfort – ligt het bergdorpje Seinerzeit in Karinthië. Hier bevinden zich het eerder vermelde chalet en de huwelijkssuite. Wie de afzondering, de gezonde lucht en het à-la-carte-menu graag aan de open haard geserveerd krijgt na een deugddoende sauna, is hier aan het juiste adres.

Welke hut het ook mag zijn: met een beetje geluk bezorgt de afzondering in het berglandschap je innere rust.. En wie op het balkon ontspannen zijn blik in de verte laat glijden en ondertussen de hand van zijn geliefde zoekt, zal wellicht eens aan de woorden van de oude vrouw denken.

Meer informatie

Informatie over Oostenrijk?

Vraag het onze vakantieservice:

Telefoon: 

00800 400 200 00 (gratis nummer)

Postadres:
Postfach 40, 1030 Wien

Email:
vakantie@austria.info
vacances@austria.info

Brochures bestellen
Brochures downloaden

Tips

Almhutten en chalets: huetten.com

Hüttendorf Feuerkogel in Oberösterreich: familiendorf-feuerkogel.at
 
Almdorf Seinerzeit in Karinthië: almdorf.com

Mondial - hutten huren in Oostenrijk: huetten-mieten.at

Hutten in het SalzburgerLand: Huettenurlaub.salzburgerland.com

Hutten in Tirol: huettenzauberer.com

Berghutten in Oostenrijk: berghuetten.com

Vakantiewoningen in de Steiermark: puresleben.at

Vakantiewoningen/hutten in Tirol: ferienhaus-hubmann.at

Vakantiewoningen en hutten in Oostenrijk: casamundo.nl

Vakantiewoningen, hutten, appartementen en meer: interhome.be

Vakantiewoningen in Oostenrijk: belvilla.be

Vakantie op de boerderij: vakantie-op-de-boerderij.at

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.