Please choose Language or Country
or
Germknödel © Österreich Werbung

Germknödel

Typisch Oostenrijks gerecht - vaak te vinden aan de piste!
Ingrediënten voor 4 personen
  • 250 g bloem
  • 20 g gist (1/2 blokje)
  • 1 el suiker
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • zout
  • 4 el Powidl (pruimenmoes, liefst van kwetsen)
  • 4 el boter
  • 50 g gemalen maanzaad
  • 2 el poedersuiker
 
Bereidingstijd: 30-60 minuten (Houd rekening met 1 uur rusttijd in totaal)
Gang: Hoofd- of nagerecht
 
Bereidingswijze
Zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Brokkel de gist in het kuiltje. Voeg de suiker en wat van de lauwe melk toe. Roer hiervan een voordeeg. Strooi er wat bloem van de randen overheen en zet het op een warme plaats tot de over het deeg gestrooide bloem duidelijke barsten vertoont. Dit duurt ca. 15 minuten.

Klop het ei los met de rest van de melk. Voeg er de geraspte citroenschil en een snufje zout aan toe. Voeg dit mengsel toe aan het gistdeeg en klop het met de bloem tot een glad geheel. Voeg indien nodig nog wat lauwwarme melk toe. Het deeg moet makkelijk van de rand van de kom loslaten en bellen vormen. Laat het gistdeeg circa 20 minuten afgedekt rusten.

Verdeel het vervolgens in 4 gelijke stukken en druk ze plat. Schep in het midden van ieder stuk deeg 1 el pruimenmoes. Vorm er 4 grote knoedels van en laat ze nog eens 20 minuten rijzen. Breng in een grote pan royaal water met wat zout aan de kook. Gebruik eventueel 2 pannen, omdat de knoedels tijdens het gaar koken flink uitzetten en elkaar niet mogen raken. Doe de knoedels over in het zacht
kokende water en laat ze in de open pan op matig vuur in ca. 12 minuten gaar worden. Draai ze op de helft van de kooktijd voorzichtig om. Als er aan een erin gestoken naald geen deeg meer plakt, zijn ze gaar.

Smelt de boter in een pan. Vermeng het maanzaad met de poedersuiker. Neem de gare knoedels met een schuimspaan uit het water, laat ze goed uitlekken en prik ze dan met een naald een aantal malen in, opdat ze niet zo snel inzakken.

Serveertip
Leg de knoedels op voorverwarmde borden, giet er de gesmolten boter over,
bestrooi ten slotte met het maanzaadmengsel en dien onmiddellijk op.
 
Eet smakelijk! Mahlzeit!

Bildrechte

Österreich Werbung betreibt unter den Hauptdomains www.austria.info bzw. www.austriatourism.com Websites, die in erster Linie der Bewerbung Österreichs als Fremdenverkehrsland dienen.