Please choose Language or Country
or
Genuss Region Mühlviertler Bergkräuter

Genuss Region: Bergkruiden uit het Mühlviertel

In de granietrijke bodem van het Mühlviertel vind je een grote rijkdom aan kruiden, specerijen en theën terug. Door het ruwe klimaat wordt het specifieke aroma van deze kruiden zelfs nog bevorderd.

Gesprek met Johannes Bergsmann

De kruiden uit het noorden
In het noordelijkste deel van Oberösterreich zorgen de zachtglooiende heuvels voor een zacht en ruw klimaat. Toch kunnen de bergkruiden uit het Mühlviertel, die optimaal gedijen tussen 500-900 m boven zeeniveau, zeker de concurrentie aangaan met Spanje en Marokko.  Ze smaken zelfs nog krachtiger!

“Met de intensieve productie van de zuidelijke landen kunnen wij natuurlijk niet concurreren” lacht Johannes Bergsmann, terwijl hij een handvol verse pepermunt voor zijn neus houdt. “Desalniettemin is het specifieke aroma van onze kruiden wel een belangrijk concurrentiepunt.  Onze kruiden groeien trager en bouwen daarmee een uniek aroma op wat betere kwaliteit oplevert , maar een kleinere kwantiteit. Uiteraard is de kwaliteit juist het belangrijkste voor de bergkruiden uit het Mühlviertel”.

Sinds 1986 is de familie Bergsmann erin geslaagd om zowel in koude als warme seizoenen het specifieke aroma van de kruiden te behouden.  Sinds de deelstaat Oberösterreich kleine landbouwbedrijven stimuleert om biokruiden te telen, hebben er zich (vooral in de regio rond Hirschbach) grote veranderingen voorgedaan bij voormalige melkboeren zoals Bergsmann.  Zo willen Johannes en zijn vrouw Susanne het bedrijf van zijn ouders overnemen met als doel 10 hectaren kruiden extra te kunnen verbouwen. Dit alles is een bijzondere uitdaging voor de jonge ondernemer die opgegroeid is tussen welriekende kruiden als citroenmelisse, weegbree en duizendblad:  “Allereerst zullen hier grondige verbouwingen plaatsvinden. Op de plaats van het oude stalgebouw zullen droog-en verwerkingsinstallaties gebouwd worden. Met deze machines zullen we ook de gewassen van de omliggende kruidenboeren verwerken.”

Aromarijkdom van het Mühlviertel
Het assortiment van de “coöperatieve voor kruidenboeren van Hirschbach” bestaat uit kruiden, specerijen en theën die enkel in speciaal geselecteerde warenhuizen en biowinkels verkocht worden. “De firma ‘Mühlviertler Bergkräuter‘ is voor ons de ideale partner omdat zij betaalt volgens kwaliteit” zegt Johannes Bergsmann. Met 20 ton opbrengst, dat zijn ongeveer 5.000 m³ gedroogde kruiden, levert de producent het leeuwendeel van de benodigde productie.

Vooral op het gebied van theekruiden vertrouwt de coöperatie op de vakkennis van Bergsmann: brandnetel, pepermunt, melisse, groene munt, duizendblad, Sint-Janskruid en weegbree worden voortdurend aangebouwd en naar vraag geoogst en gedroogd. “Vanaf een bepaalde oppervlakte aan gewassen kan men enkel nog maar machines inzetten” zegt de jonge producent. “Volledig automatisch aangedreven machines oogsten de kruiden op het juiste moment, namelijk kort voor de bloei, want dan bezitten de planten hun volledige aroma. Binnen het uur bevinden de kruiden zich in een droogmachine, waar ze 20 tot 24 uur bij een lage temperatuur gedroogd worden.”

Vanuit een klein verschil
Het succesrecept van Bergsmann: wanneer de kruiden nog vers zijn, de stengels verwijderen en een speciale behandeling geven waarbij drukplekken en andere beschadigingen vermeden worden en tijd genoeg laten voor het drogen. “Het belangrijkste is natuurlijk het behoud van de aromastoffen – en dit hangt volledig af van de kwaliteitseisen van de producent. De biolandbouw geeft hier al een eerste aanzet. Maar het gaat ook om inzicht en geduld tijdens de verwerking.”  Johannes Bergsmann verduidelijkt dit aan de hand van een concreet voorbeeld: “Gewone peterselie wordt in 90 minuten gedroogd. Het resultaat is een mooie, groene kleur, maar helaas gaat  veel van de smaak verloren.”

Afgezien van al de voordelen van dit kwaliteitsbewustzijn, bestaan er natuurlijk ook economische beperkingen. Zo is de familie Bergsmann na een korte tijd gestopt met het telen van salie, omdat de kwaliteit van de verkregen oogst niet rendabel bleek te zijn. “Verkleurde, gele bladen of stengels  komen bij ons niet in de thee. Vandaar zullen wij ook nooit de goedkoopste zijn op de kruidenmarkt, maar daarover gaat het natuurlijk ook niet hier.” Een leverancier met meer verantwoordelijkheidszin kan de firma “Mühlviertler Bergkräuter” zich niet wensen.

Meer informatie

Online kookboekHaal een stukje Oostenrijk in huis en maak zélf een typisch Oostenrijks gerecht.

Naar de recepten

Genuss Regionen in Oostenrijk

 

De "Genuss Regionen" van Oostenrijk hebben een duidelijk doel: fijnproevers moeten direct bij de producenten van traditionele levensmiddelen de smaak voor de hele regio te pakken krijgen.

Meer weten

Bildrechte

Österreich Werbung betreibt unter den Hauptdomains www.austria.info bzw. www.austriatourism.com Websites, die in erster Linie der Bewerbung Österreichs als Fremdenverkehrsland dienen.