Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Architectuur: postmoderne eenvoud

Architectuur wordt niet langer als een op zichzelf staande kunstvorm gezien, maar als onderdeel van de dagelijkse cultuur, in harmonie met landschap en maatschappij.

Het MuseumsQuartier in Wenen met het MUMOK en het Leopold Museum © MQ/Robert Steiner

De Oostenrijkse bouwwerken nemen je mee op een reis door de geschiedenis: burchten, paleizen en kloosters, middeleeuwse stadskernen en prachtige imperiale gebouwen... Ontdek hoe de bouwstijlen zich ontwikkelden en veranderden door de eeuwen heen.
De huidige moderne architectuur in Oostenrijk is een voorbeeld van stijl en slim doordachte gebruikscultuur - van minimal art en reductionisme tot deconstructivisme. Je ziet het terug in zowel openbare gebouwen, zoals het Wiener MuseumsQuartier, alsook in vele privé-eigendommen, zoals de hoven van vele jonge wijnbouwers en de kantoren van grote ondernemingen.
Tegelijkertijd is Oostenrijk op het vlak van ecologisch bouwen al jaren een echte koploper. De architectonische ontwerpen zijn in elke deelstaat verschillend. Als gemeenschappelijke factor hebben ze de samenhang met het omliggende landschap en de dialoog met reeds aanwezige architectuur.

Moderne architectuur in de verschillende deelstaten

Architectonische hoogtepunten in Oostenrijk