Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Langlaufen in Oostenrijk

Duizenden ijskristallen glinsteren op de besneeuwde vlakten. Geluidloos glij je door de stille witte wereld. Hier bepaal je je eigen ritme en zet je je gedachten eventjes opzij.

Langlaufen in Tirol © Tirol Werbung

Stel je voor… om je heen alleen maar diep besneeuwde weides en bomen en een gigantisch uitzicht op de bergtoppen. Waar kun je nu het beste terecht als je in Oostenrijk wilt langlaufen?

Het aanbod is namelijk zeer divers. Van vlakke gemoedelijke loipen voor gezinnen tot met uitdagende varianten met stijgingen en dalingen. Kies je voor de sprookjesachtige loipen door dik besneeuwde bossen, zoals in het Böhmerwald of het Bregenzerwald, of voor spectaculaire hoogteloipen, waar je naast veel zon ook indrukwekkende uitzichten op de bergen en gletsjers vindt.

Eindeloos langlaufen. Die wens vervult de
Pinzga-Loipe in het SalzburgerLand. De loipe is 200 km lang en loopt van Krimml naar Zell am See. Geschikt voor zowel klassieke langlaufers als voor skaters.

In het Oberen Gailtal in Karinthië staat grensoverschrijdend langlaufen op het programma.
Karinthiërs en Italianen onderhouden daar samen de loipen, die zowel in Oostenrijk als in Italië liggen. De langlaufcentra in St. Jakob in het Rosental en Pirkdorfersee beschikken over verlichte loipen en sneeuwkanonnen.  De regio Oberdrautal biedt een uitgedeind loipennetwerk. 130 langlaufkilometers door het dal en de 200 km lange vierlandenloipe (Karinthië - Oost-Tirol - Zuid-Tirol - Venetië) bieden puur langlaufplezier.

In december 
2012 opende het loipen- en biathloncentrum in het natuurpark Weissensee. Het centrum beschikt over ruim uitgebouwde routes en een lasershootinginstallatie. Meer dan 50 kilometer geprepareerde loipen verdelen zich onder in 10 verschillende lustochten met verschillende moeilijkheidsgraden. Op een 7 km lange hondenloipe hebben viervoeters en hondensleeërs de weg voor zich alleen.  De sneeuwkannonnen garanderen sneeuwzekerheid op de routes. 

De 15 km lange loipe op het
hoogteplateau Tschengla in Bürserberg in de deelstaat Vorarlberg ligt op 1.250 m en biedt een spectaculair uitzicht op 5 omringende dalen.

Sulzberg verandert tijdens de winter in een Nordic Sport Park met 20 km langlaufloipen, winterwandelpaden, de dorpslift, een kiosk en een rodelbaan voor kinderen. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding het biatlontraject uitproberen. Elke dinsdag en donderdag vanaf 18.00 uur wordt een 4 km lange langlaufloipe verlicht.

Op de loipen in Leutasch in de
Olympiaregion Seefeld kan je genieten van kunst en natuur. Langs de loipen kun je kunstwerken van Tiroolse kunstenaars bewonderen.

Sprookjesachtig landschap en honderden kilometers goed geprepareerde loipen: Elk jaar trekken langlaufliefhebbers naar het
langlaufparadijs Bärnkopf – Gutenbrunn – Martinsberg in het Waldviertel.

Het
Noordse centrum in het Böhmerwald met de toegangspunten, Grünwald en Oberhaag omvat een loipenetwerk met ca. 70 km uitstekend geprepareerde loipen op een hoogteplateau op 1.000 m hoogte.

In het
Krakautal in de Steiermark ligt een mooi loipennetwerk in de onaangetaste natuur. In de centra „Jagawirt" en „Klausnerberg" staan nog meer loipen ter beschikking, waar ook een gratis skibus heen rijdt. De skischool Krakautal biedt langlaufcursussen voor beginners en gevorderden aan. 

Salzburger Sportwelt

In Salzburger Sportwelt met de 8 dorpen: Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann-Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben und Filzmoos, is er een samenhangend loipennetwerk van 260 km. Met zijn afwisselende terrein en de pauzemogelijkheden in elk dorp is de Tauernloipe (60 km) heel geliefd. De 3 hoogteloipen: Rossbrand, Gnadenalm en Obergassalm bieden een loipenaanbod tot ver in de lente.


Hoogteloipen

Dankzij de hoge ligging tussen de 1.000 tot 1.450 m is het gebied tussen Wechsel en Semmering erg sneeuwzeker. Op de Wechsel-panoramaloipe komen langlaufers langs het indrukwekkende uitzicht op de Rax, Schneeberg en Hochschwab. Op het hele loipennet van 100 km kunnen zowel klassieke langlaufers als skaters terecht. De Nordic Arena Steyersberger Schwaig is een opleidingscentrum waar langlaufcursussen aangeboden worden.

In Sportgastein kan je tot ver in het voorjaar terecht op de hooggelegen sneeuwzekere loipen op 1.600 m. Op de hoogteloipen in Ramsau glijd je door het machtige Dachsteingebergte. Soms kun je zelfs grensoverschrijdend langlaufen: In het romantische Tannheimer Tal loopt het loipennetwerk tot ver in de Allgäu.

Tot ver in de lente bieden de tiroolse hoogte- en gletsjerloipen vanaf 1.600 m hoogte eersteklas langlaufomstandigheden. Ongeveer 15 km perfect geprepareerde loipen liggen op ca. 30 minuten van Innsbruck vandaan, in het sprookjesachtige berglandschap rondom
Kühtai. Veel sneeuw en zon vind je ook in het Ötztal, het Pitztal en Paznaun.

Op het gletsjerplateau Kitzsteinhorn op 2900 m hoogte bevindt zich de tot 3 km lange hoogteloipe. De ontmoetingsplaats voor alle noordse fans aan de Kitzsteinhorn. Aan het Kitzsteinhorn bergstation op 3.029 m wacht bovendien de „Gipfelwelt 3000“ met adembenemende panoramaterrassen, Cinema 3000 en interessante infopunten. Hier krijg je fabelachtige uitzichten op het Nationaal park Hohe Tauern en de hoogste bergen van Oostenrijk.


Krimml

De hoogteloipe Krimml/Hochkrimml ligt op 1.640 m en heeft een lengte van 7 km. Bereikbaar met de auto of gratis skibus!

Filzmoos

De winterbetovering laat zoch op de 1.600 m hoge loipe op de Rossband goed voelen. Het hoogplateau, dat met de kabelbaan Papageno gemakkelijk te bereiken is, brengt je in vervoering met zijn gigantische panorama. Hier kan je op 14 km sneeuwzekere paden glijden - vergelijkbaar met de ideale langlaufcondities van de scandinavische bossen.

Schmitten

In slechts 5 minuten bereik je met de cityXpress de berg en de loipe - een lus van ongeveer 2 km wacht op jou. Meer info

Vorarlberg

Op de dichtgevroren Stausee op de 2.000 meter hoge Silvretta-Bielerhöhe in Montafon  loopt de hoogstgelegen langlaufloipe van Vorarlberg. Naast de zes km lange meerloipe zijn op de Bielerhöhe nog 16 loipenkilometer ter beschikking.

Een ware droom voor langlaufers is de gezellige beginnerstoer in Lech Zürs am Arlberg, die langs een goed geprepareerde loipe via een hoogplateau op de Flexenpass (1.773m) en terug loopt. Door de zuidelijke richting van de weg kan je uitgebreid genieten van de hoogtezon op je tocht. 

De panoramaloipe in Kristberg in Silbertal/Montafon biedt 11 km langlaufplezier op dagelijks verse aangelegde sporen. De bergrit doe je met de Kristbergbahn tot 1.442 m. Van daaruit vertrek je en het is tegelijk ook het eindpunt. De eenvoudig begaanbare, romantische hoogteloipe met indrukwekkend zicht op het Rätikon- en Verwallgebergte heeft een hoogteverschil van 100 m. In het bergstation staan een verwarmde kleedkamer en twee wasplaatsen ter beschikking van de langlaufers.

De panoramaloipe Rona biedt een uitzicht op vijf Vorarlbergse dalen. De loipe ligt op 1.200 tot 1.300 m hoogte en loopt langs licht doorsneden terrein, almen en bossen, voorbij geheimzinnige steencirkels en geldt als een van de mooiste rondwandelloipes van West-Oostenrijk. Een buslijn gaat van Bürserberg (aan de Einhornsesselbahn) tot aan het begin van de loipe (Hütte Armbrust-Stand). Er is een parking aan de Wanderparkplatz. Er zijn omkleedmogelijkheden met gratis lockers.

Lech Ort tot Älpele/Tannläger
De 11 km lange route begint in Lech (1.444 m zeeniveau) en loopt langsheen de Lechrivier door prachtige Zugertal tot aan Gasthof Älpele. Hier kunnen sportievelingen zich laten verwennen met traditionele lekkernijen voor ze verdergaan tot de Alpe Tannläger, waar de loipe een gigantische lus maakt. (1.673 m zeeniveau). 


Langlaufen voor kinderen

Ook voor kinderen valt er veel te beleven. In het
Noordse centrum in het Böhmerwald in Oberösterreich zijn er speciale kinderloipen voorzien van schansen, heuvels, en andere grappige hindernissen waardoor ze de sport spelenderwijs onder de knie kunnen krijgen.Of bezoek het kinderlanglaufpark in Ramsau.


Oostenrijks kwaliteitskenmerk voor loipen

Ook voor het langlaufaanbod in Oostenrijk is een speciaal kwaliteitskenmerk voor loipen ontwikkeld, die de gast optimale condities verzekert. Dat kwaliteitskenmerk garandeert onder andere een loipennetwerk van tenminste 30 km met een sneeuwzekerheid van ten minste 80 dagen, permanent geprepareerde loipen, ten minste één langlaufschool met materiaalverhuur en om de 1.000 m moet er een uitstekende markering van het aantal kilometers, langlaufrichting en diverse moeilijkheidsgraden gegeven worden.