Navigáció Tartalom Ausztria címszavakban

Külön útlevél kell a gyerekeknek

„Egy gyerek – egy útlevél“. A szülői dokumentumokba való bejegyzés tehát ettől fogva nem elegendő, a már meglévő bejegyzések pedig három év átmeneti időszak után elvesztik érvényességüket.

Az „Egy személy – egy útlevél“-elvet többek között a gyerekkereskedelem elleni óvintézkedésként vezette be az Európai Unió. Továbbá egyes országok nem is fogadták el a bejegyzéseket. Legkésőbb 2012. június 15-től az összes szülő vagy a gyerek neveléséért felelős személy irataiba való bejegyzés elveszíti érvényességét. Természetesen az útlevél maga, amelybe bejegyeztek, érvényes marad annak eredetileg megadott lejáratáig. 

Minden egyes gyermekútlevél tartalmaz egy chip-et és megszűnik az eddig lehetséges adathordozó nélküli verzió. A tárolóegységen található többé-kevésbé minden olyan információ, ami nyomtatott formában is megtalálható egy útlevélen, így a név, nem, születési dátum, állampolgárság és egy fénykép. Ujjlenyomatokat viszont – a(z osztrák) Belügyminisztérium információi szerint – csak tizenkét éves kortól vesznek majd. 

A gyermekútlevelek érvényességi lépcsői nem változnak: kétéves korig az útlevél két évre érvényes, a tizenkettedik betöltött életévig a dokumentum öt évre érvényes, ezt követően pedig – csakúgy, mint a felnőtt útlevél – tízre.