Please choose Language or Country
or

Linz

Linz, de hoofdstad van de deelstaat Oberösterreich en culturele hoofdstad van Europa in 2009, betovert haar bezoekers met nieuwe gebouwen en tal van interessante evenementen.
Misschien ligt het aan de industriële geschiedenis en de rauwe charme van de nabije havenkranen: kunst en techniek vermengen zich in de hoofdstad van Opper-Oostenrijk op spannende wijze. Linz is een stad van arbeiders, maar ook open voor de avant-garde. Dat bewijst de cultuurhoofstad van Europa (in 2009) bij elke pas - en wordt 's nachts verlicht als urbane poolster. Het Ars Electronica Center wacht met de virtuele wereld van interactieve kunst – en met een glazen LED-facade, die kunstig bespeeld kan worden. Moderne architektuur wijst de Linzer de weg: ook het kunstmuseum Lentos staat daarvoor garant. Op zijn mooist is het, als de verlichte glasfacade in het havenwater spiegelt.

Energiegeladen en open voor nieuwe stromingen. Zo maakt Linz al jarenlang zijn naam als kunststad. De Linzer klankwolk, het Ars Electronica Festival, het Plaasterspektakel en het Brucknerfest behoren tot de hoogtepunten van het Linzer cultuurjaar. In het experimentele labo van OK Offenes Kulturhaus Oberösterreich werken creativelingen aan levendige moderne kunst. Het tot het Landestheater Linz behorende architektonisch en akoestisch voortreffelijke Muziektheater aan de Volksgarten brengt hoogwaardige opvoeringen van opera/operette, ballet en musical en is ook thuis voor het Bruckner Orchester.

Maar ook moderne sculptuur krijgt in Linz voortdurend een plaats: in het Donaupark ligt het openluchtmuseum "forum metall" dat een blik biedt op het werk van moderne internationale beeldhouwers.

De oude stad is ideaal voor een wandeling door de idyllische straatjes, langs historische gebouwen en het centrale plein – een van de grootste pleinen van Centraal Europa. De oude binnenstad is bijzonder door de vele renaissance gebouwen, zoals het Landhaus of het oude Rathaus met zijn versierde Arkadenhof. In het 3 verdiepingen tellende Mozarthaus componeerde Wolfgang Amadeus Mozart in 1783 zijn “Linzer Symfonie” en in het Kremsmünsterhaus stierf in 1493 de legendarische keizer Friedrich III, wiens hart en ingewanden in de romantische stadsparochiekerk werden bijgezet.

Met de Martinskerk, waarvan delen van vóór het jaar 788 stammen, bezit Linz de oudste oorsponkelijk behouden kerk van Oostenrijk. De kerk is met haar nieuwe dom, ingewijd in 1924, en haar 20.000 bezoekersplaatsen de grootste kerk van de Alpenrepubliek.

De steilste bergbaan op rails van Europa leidt naar de Pöstlingberg, waar je een mooi uitzicht over Linz hebt en bij goed weer tot aan de Alpen kunt kijken. Terug in de stad is een uitstapje met een Donauschip een bijzondere ervaring. Toch blijft een uitstap in Linz niet beperkt tot alleen maar cultuur. Een van de drukste winkelstraten van Oostenrijk bevindt zich midden in het centrum van de stad. En als er na het winkelen nog tijd is voor het proeven van de beroemde Linzer Torte, dan is een bezoek aan Linz helemaal perfect!


Meer weten over Linz?
Linz Tourismus
 

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.