Please choose Language or Country
or

Winteruitrusting

Vertrek je met de wagen richting Oostenrijk? Denk er dan aan dat je auto aan bepaalde eisen voldoet. Hier krijg je antwoord op vragen over winterbanden, sneeuwkettingen en tips waar je verder nog zoal op moet letten.

Goedkoper met de trein naar Salzburg

  1. www.nmbs-europe.com
  2. www.diebahn.de

Winterbanden & Sneeuwkettingen

Vanaf 1 november tot 1 april geldt de plicht om bij winterse omstandigheden met winterbanden c.q. sneeuwkettingen te rijden. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt, als er genoeg sneeuw en ijs op de rijbaan ligt. Op diverse trajecten en tijdens bijvoorbeeld hevige sneeuwval kunnen die zelfs verplicht worden.

Winterbanden moeten een profiel van tenminste 4 millimeter hebben, winterbanden met een profiel van minder dan 4 millimeter worden beschouwd als zomerbanden. Voldoet een voertuig niet aan de genoemde voorwaarden van de voorgeschreven winteruitrusting, dan kan dit met een boete bestraft worden en eventueel ook met een verbod de betreffende route verder af te leggen. Lees hier nog meer over winterbanden!

Sneeuwkettingen mogen volgens § 102 Abs.9 Kraftfahrgesetz (KFG) alleen daar gebruikt worden waar deze nodig zijn en alleen als ze zo bevestigd zijn dat de bovenste laag van de weg niet beschadigd wordt.

Sneeuwkettingplicht bestaat waar men een rond bord met blauwe grond en een sneeuwketting-symbool tegenkomt. Sneeuwkettingen moeten op alle aangedreven assen aangebracht worden, ongeacht of u met zomer- of winterbanden rijdt.

Bij 4 x 4 voertuigen moeten bij de kettingplicht de sneeuwkettingen op ten minste twee aangedreven wielen volgens de gebruiksaanwijzing aangebracht worden. Ontbreekt een dergelijke gebruiksaanwijzing dan moeten de sneeuwkettingen op de achteras worden aangebracht .

De automobielclubs ÖAMTC en ARBÖ hebben in alle deelstaten meer dan 100 verhuuradressen en bij de meeste vestigingen van Halfords (www.halfords.be) kunt u ook sneeuwkettingen huren.

Spikes
Het gebruik van spikes is voor voertuigen met een gewicht tot max. 3,5 ton en voor aanhangers met een gewicht tot max. 1,8 ton asbelasting ieder jaar toegestaan in de periode van 15 november tot en met de eerste maandag na pinkstermaandag. De hoogst toelaatbare snelheid met spikebanden is buiten de dorpen 80 km/h en op de snelwegen 100km/h. Er mogen alleen geteste staalradiaalbanden met spikes gebruikt worden. Deze moeten op alle banden aangebracht worden (ook bij aanhangers, indien het voertuig met spikes uitgerust is).

Winteruitrusting

Webcam-ServiceLive-beelden, actuele weerberichten en meer informatie over Oostenrijks beste wandelgebieden.
Naar de webcams
 

Informatie over Oostenrijk?

Vraag het onze vakantieservice:

Telefoon: 

00800 400 200 00 (gratis nummer)

Postadres:
Postfach 40, 1030 Wien

Email:
vakantie@austria.info
vacances@austria.info

Brochures bestellen
Brochures downloaden

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.