Zoeken

    Winterbanden

    Sinds 1 januari 2008 zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht. De plicht geldt voor zowel personenwagens als bedrijfsvoertuigen. Hierbij de gestelde eisen op een rijtje:

    • Personenwagens, lichte bedrijfsvoertuigen en campers
    • bussen met maximaal 8 zitplaatsen
    • bedrijfsvoertuigen met een maximum toegestaan totaalgewicht tot 3.500 kg
    • campers

    Wanneer er tussen 1 november en 15 april sprake is van winterse omstandigheden, moeten de aangedreven wielen voorzien zijn van sneeuwkettingen, of alle wielen van winterbanden. Sneeuwkettingen zijn echter alleen toegestaan wanneer het wegdek bedekt is met een compacte sneeuw- of ijslaag, en het wegdek niet door de kettingen beschadigd kan worden.

    Winterbanden, herkenbaar aan de M+S-codering, dienen op alle wielen gemonteerd te worden en een profiel te hebben van minstens 4 mm voor radiaalbanden en 5 mm voor diagonaalbanden.

    Bedrijfsvoertuigen voor personenvervoer
    - Personenvervoer en autobussen met meer dan 8 zitplaatsen (max totaalgewicht 5 ton)

    LET OP: van 1 november tot 15 april zijn aangelegde winterbanden en de aanwezigheid van een set sneeuwkettingen – tenminste op de aangedreven wielen – verplicht. Ook in Duitsland dien je tijdens sneeuw en ijzel winterbanden onder de auto te hebben!

    Minimum profiel voor radiaalbanden: 5 mm

    Minimum profiel voor diagonaalbanden: 6 mm

    Boetes
    Bestuurders van voertuigen die niet aan de bovenstaande eisen voldoen, riskeren een boete van € 35 tot € 5.000. Ook geldt de omgekeerde bewijsplicht. Dat wil zeggen dat wanneer een bestuurder van een voertuig uitgerust met zomerbanden in de winter betrokken raakt bij een ongeval, bij voorbaat in staat van beschuldiging wordt gesteld. Ook kan het verzuimen van de winterbandenplicht leiden tot problemen bij het claimen van de schade bij verzekeraars en zelfs tot inbeslagname van het voertuig.

    Meer grip

    Echt streng zijn de winters in de lage landen vaak niet. Maar onvoorspelbaar zijn ze wel, met veel regen, soms sneeuw of ijzel en regelmatig opgevroren wegen. En zelfs in een warme winter liggen de temperaturen gemiddeld dik onder de kritische grens voor winterbanden. Als het kouder is dan 7 ̊ Celsius ben je met winterbanden gewoon veiliger onderweg.

    Winterbanden zijn speciaal ontworpen om bij lage temperaturen én neerslag goede grip op de weg te bieden. Zowel het profiel als het materiaal zijn hierop aangepast. Slimme banden dus. Een natte weg heeft nog niet de helft van de grip van een droge weg. Ligt er sneeuw op dan halveert de grip nog eens en een bevroren weg is nog eens twee keer zo glad als een besneeuwde weg. Maar ook als het alleen maar koud en droog is presteren winterbanden veel beter, dankzij hun speciale rubbercompound die flexibel blijft bij lage temperaturen onder de 7 graden.

    Voor alle wintersportlanden geldt dat het niet rijden op winterbanden kan leiden tot (mede) aansprakelijkheid voor ongevallen omdat de bestuurder van een auto op zomerbanden minder goed kan reageren op onverwachte situaties. Oostenrijk (sinds 2008) gaat daarin nog een stap verder: alle (dus van de toeristen) auto’s moeten onder winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Het gaat daarbij met name om winterbanden en voldoende ruitensproeiervloeistof.

    10 misverstanden over winterbanden

      • Ik kan geen extra set banden opslaan: veel mensen hebben inderdaad geen ruimte om een extra set banden zelf op te slaan. Maar veel dealers en bandenleveranciers bieden tegenwoordig de mogelijkheid.
      • Winterbanden zij niet mooi: de nieuwe generatie winterbanden kan probleemloos op aluminium wielen worden gemonteerd – en ook het profiel mag gezien worden!
      • Er wordt toch voldoende gestrooid: zelfs dan kunnen de strooidiensten niet overal en op hetzelfde moment aan het werk gaan. En op wegen die weinig worden gebuikt, wordt laat of helemaal niet gestrooid.
      • Ik ben goed verzekerd: Bij een ongeval ben je ongeacht je verzekering een verliezende partij. Als er al niemand gewond raakt, kost het in elk geval tijd en zeer waarschijnlijk ook geld (eigen risico of hogere premie na het ongeval). Verder is de wetgeving in de ons omringende landen aan het veranderen: je kunt aansprakelijk gesteld worden als je auto niet winterklaar is (lees: geen winterbanden).
      • Voor die paar winterse dagen zijn winterbanden niet lonend: als we alle dagen optellen waarop het sneeuwt, vriest en ijzelt, dan komen we op meer dagen uit dan enkele tientallen dagen per jaar.


      • Winterbanden zijn duur: niet waar: de prijzen van winterbanden wijken niet of nauwelijks af van zomerbanden. Terwijl je op winterbanden rijdt, slijten de zomerbanden niet en omgekeerd, zodat ze beide langer meegaan.
      • Bij ons sneeuwt het niet vaak dus kan ik zonder winterbanden: zelfs zonder sneeuw zijn winterbanden veiliger, namelijk vanaf temperaturen onder de 7 graden Celsius.
      • Nieuwe zomerbanden zijn veilig genoeg: zomerbanden zijn ongeacht hun profieldiepte per definitie niet geschikt voor winterweer. Ze beschikken niet over lameltechniek voor extra grip en hun rubbercompound is gemaakt voor temperaturen boven 7 graden Celsius.
      • Met winterbanden kan ik niet snel rijden: vroeger waren winterbanden zelden geschikt voor snelheden boven de 190 km/h, maar vandaag de dag zijn er winterbanden voor heel snelle auto’s. Maar in de winter geldt altijd: pas je snelheid altijd aan de weersomstandigheden aan.
      • ABS en ESP maken winterbanden overbodig: een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. ABS en ESP kunnen niet goed functioneren als er onvoldoende grip is vanwege zomerbanden in de winter. Winterbanden bieden wel grip onder winterse omstandigheden en laten ABS en ESP optimaal functioneren.
    •                         Vignette 2019
      media_content.tooltip.skipped

      Vignet, tol & Go-Box

      Ga je met de auto of motor naar Oostenrijk op vakantie? Vergeet dan niet om een vignet aan te schaffen en dat je op bepaalde wegen extra tol moet betalen.
      Meer lezen
    •                         Großglockner Hochalpenstraße in Karinthië
      media_content.tooltip.skipped

      Verkeersregels- & informatie

      Onderweg in Oostenrijk moet je je aan bepaalde verkeersregels houden. Wat moet er in je auto aanwezig zijn, geldt er gordelplicht, mag je bellen tijdens het rijden en wat te doen bij een ongeval?
      Meer lezen
    media_content.tooltip.skipped