Please choose Language or Country
or

Post en telefonie

Lees hier alles over postkantoren, openingstijden, tarieven en telefoneren in Oostenrijk!

Openingstijden en tarieven
De openingstijden van de postkantoren zijn verschillend en staan meestal aangegeven aan de ingang van het kantoor. Enkele postkantoren in de grote steden zijn ook op zaterdag, zondag en feestdagen geopend, maar met beperkte service.

Bij buitenlandse post bestaan er net zoals in België 2 varianten:

Priority (zo snel mogelijke bezorgservice) en Economy (goedkoper, maar duurt langer)

Priority
tot 20 gram: €0,65 in Europa, € 1,40 buiten Europa
tot 50 gram: € 1,30 in Europa, € 2,05 buiten Europa

Economy
tot 50 gram: € 1,15 in Europa, € 1,40 buiten Europa

Brieven en kaarten tot 20 gram binnen Oostenrijk moeten met € 0,55 gefrankeerd worden, tot 50 gram met € 0,75.

Postzegels zijn bij alle (sigaretten)kiosken en postkantoren verkrijgbaar. De brievenbussen zijn geel. Rode strepen duiden erop dat deze bus ook op zon- en feestdagen geleegd wordt.

Telefoneren
Telekom Austria biedt verschillende tariefmodellen aan, de gesprekskosten hangen af van het tijdstip waarop gebeld wordt en waar naartoe er wordt gebeld. Bij munt- en kaartentelefoons van Telekom Austria bestaat bij binnenlands telefoonverkeer slechts één zone (het gehele deelstaatgebied) en wordt er niet met tijd gerekend. Telefoonkaarten zijn in tabakswinkels en postkantoren verkrijgbaar.

Verder bestaat er in Oostenrijk een breed netwerk van telecommunicatie-aanbieders, zowel voor het vaste net als voor het mobiele netwerk, elk met verschillende tarieven.

Om naar Oostenrijk te bellen vanuit Nederland of België, toetst men eerst het landnummer 0043, dan het netnummer zonder nul en daarna het abonneenummer. Vanuit Oostenrijk naar België is het landnummer 0032.

Mobiel telefoneren:
De GSM kan ook in Oostenrijk gebruikt worden. Bij sommige pre-paid kaarten moet je soms eerst handmatig van netwerk veranderen, voordat de telefoon functioneert.

Meer informatie over walkie-talkies en radiozenders vind je op: Fernmeldebehörde

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.