Please choose Language or Country
or

Lebkuchen

Lebkuchen horen bij kerst zoals bedtijdverhaaltjes bij kinderen horen en zijn al eeuwen lang bekend. Vroeger stonden Lebkuchen bekend als honingkoek met gezonde en helende krachten. Vandaag de dag zijn Lebkuchen niet meer weg te denken bij de bakker gedurende de kerstperiode.
Lebkuchen

Boodschappenlijst:

500 gr. roggemeel
(een mix van 250 gr. roggemeel en 250 gr. speltmeel kan ook)
120 gr. boter
1,5 tl.   bakpoeder
120 gr. poedersuiker
250 gr. honing
2         eieren
2         pakjes kruiden voor Lebkuchen (eventueel kunnen speculaaskruiden worden gebruikt, maar deze zijn wel anders dan het traditionele Lebkuchengewürz)
1 tl.    kaneel
1        geraspte schil van citroen
50 gr.  Notenstukjes
1        ei (om de koekjes mee te bestrijken) 

Hulpmiddelen: grote schaal/bak, oven

Bereidingstijd: 20-30 minuten  

Bereidingswijze
Het roggemeel met bakpoeder mixen en met de boter vermengen. Poedersuiker, kruiden, geraspte citroenschil, honing en de eieren toevoegen. De massa kneden en 1 uur laten rijzen. Daarna uitrollen en met de figuurtjes uitsteken. De koekjes voor het bakken bestrijken met ei en verzieren met de noten. Gedurende ongeveer 10 minuten bakken in de oven op 180-200 graden.  De Lebkuchen kunnen naar voorkeur worden bestreken met glazuur of versierd worden met geconfijte vruchten.  

Tip: tijdens het bewaren van de Lebkuchen kunnen er schijfjes appel in de koektrommel worden bijgelegd, zodat de Lebkuchen niet hard worden. Tevens verspreidt de appel een heerlijk aroma.  

Eet smakelijk! Mahlzeit!

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.