Please choose Language or Country
or

Tirol: architectonische hoogtepunten

Als je je midden in de zomer in Innsbruck verwondert over een futuristische ijsformatie, sta je gewoon voor een van de vele voorbeelden van innovatieve architectuur. Die zorgen in Tirol voor bijzonder spannende contrasten met de middeleeuwse gebouwen.

Als je even goed kijkt naar de futuristische formatie in het dalstation, blijk je naar het dak van de Hungerburgbahn te kijken, ontworpen door Zaha Hadid. Hij heeft zichzelf in Innsbruck al succesvol onsterfelijk gemaakt met de elegante nieuwbouw van de springschans Bergisel. De toparchitecte stelde twee jaar later met de Hungerburgbahn opnieuw een internationale architectonische norm. Als je in de moderne cabines de berg opgaat en het spectaculaire panorama op je in laat werken, realiseer je je nauwelijks wat voor technisch hoogstandje deze kabelbaan vormt. Allemaal vanwege de steeds wisselende hellingen en de luxueuze uitvoering van het traject.

Historische binnenstad van Innsbruck

Weer bij het dalstation aangekomen, ligt de bezienswaardige binnenstad vlakbij: het chique Innsbruck, dat zo idyllisch neergevlijd is in het Tiroolse berggebied, is wel klein – maar het heeft grandioze gebouwen in de aanbieding. Historische gebouwen uit de gotiek, de barok en de renaissance zijn een lust voor het oog. Hierbij verwijzen we jullie graag naar het Helblinghaus met zijn prachtige gestuukte barokgevel, en natuurlijk het beroemde 'Goldene Dachl' - een fraaie uitbouw, die keizer Maximilian I liet bouwen en met precies 2.657 vergulde koperen dakspanen liet bedekken.

Indrukwekkende kijk op het leven van de keizer

Ook de Habsburgers waardeerden de schoonheid van Tirol en vestigden een residentie in Innsbruck: de Hofburg, met zijn schitterend gerestaureerde keizerlijke appartementen, biedt een interessante blik op de levensstijl en het dagelijkse leven van keizerin Maria Theresia en keizerin Sisi: artistiek geglazuurde porseleinen kachels, die vanuit verborgen gangen gestookt werden, zijden wandbespanningen en gedekte feesttafels. Door dit alles komt de geschiedenis van de voorname bewoners van de Hofburg weer tot leven.

Een bijzondere attractie is te vinden op de Bergisel, die ook vele bezoekers lokt met de al genoemde Bergiselspringschans van Zaha Hadid: het 'Tirol Panorama' is een historisch reusachtig cilindervormig schilderij, dat pas in 2012 verhuisde naar het nieuw gebouwde 'Museum am Bergisel'. Op 1.000 vierkante meter is de Tiroolse Vrijheidsoorlog hier te zien in een 360°-panorama.

Moderne architectuur in de bergen

De bergen! In Tirol zijn ze gewoon overal aanwezig en hebben ze het land en de mensen meer dan waar dan ook gevormd. Het is dus geen wonder, dat de moderne architectuur ook al tot het Tiroolse berggebied is doorgedrongen: naast de traditionele, rustieke almhutten nodigen steeds meer moderne, innovatief vormgegeven en ecologische doordachte schuilhutten wandelaars en bergbeklimmers uit voor een pauze. Het beste voorbeeld: de Stüdlhütte op de Großglockner, op 2.800 m. Het gebouw heeft in doorsnee de vorm van een halve ellips en is 240° naar het zuidwesten gericht, zodat het maximaal van de zon profiteert; een wonder op het gebied van energieverbruik, en ook architectonisch letterlijk van het hoogste niveau.

De bouwstijl van het nieuwe Festspielhaus in Erl voegt zich harmonisch in het omringende Tiroolse berglandschap: in de zomer, als de spelen 'hiernaast' plaatsvinden in het lichte Passionsspielhaus, past het Festspielhaus zich met zijn donkere gevel aan het landschap aan. Dat bestaat uit donker bos, zodat het op de achtergrond blijft. Maar in de winter speelt het de hoofdrol: dan staat het met zijn imposante bouwstijl in het middelpunt van het lichte, besneeuwde landschap. Bovendien verrast het Festspielhaus ook met de grootste orkestbak ter wereld. Hoge bergen, diepe kloven – echt indrukwekkend, Tirol.

Infoboxen: Tirol: architectonische hoogtepunten

Interessante bouwwerken

Kaufhaus Tyrol
Innsbruck

Bergrestaurant Rifflsee Sunna Alm
Pitztal

Brizerhaus 
Ramsau in het Zillertal

Kristallhütte
Kaltenbach in het Zillertal

Congress Centrum
Alpbach

ASI Lodge
Steinberg am Rofan

Parkhotel
Hall in Tirol

Naturhotel Waldklause
Längenfeld

Grandhotel
Lienz

Schlosshotel Post „Edelfreisitz Sprengenstein“
Imst

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Brochures downloaden

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.