Please choose Language or Country
or

Vorarlberg: architectonische hoogtepunten

In Vorarlberg kenmerken vele houten gebouwen het landschap. Hun bouwwijze is sober, natuurlijk, duurzaam, traditioneel en toch met een oog op de wereld–net als de mensen die er wonen. Maak een rondreis door de Vorarlbergse bouwcultuur en mentaliteit.

Duurzame architectuur

Als je eenmaal in Vorarlberg bent aangekomen, kun je van een ding zeker zijn: je bevindt je in een land van pioniers. Vooral wat betreft het combineren van architectuur met het fraaie natuurlijke landschap, de bouwtechniek met efficiënt energiegebruik en de bouwcultuur met de Vorarlbergse mentaliteit.

De eerste stop tijdens onze architectonische rondreis door de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk is het Bregenzerwald. Oftewel de plaatsen Schwarzenberg en Sulzberg. Hier zie je meteen wat de Vorarlbergse architectuur en bouwtechniek betekenen. Men maakt hier gebruik van de belangrijkste hernieuwbare bron in de omgeving - hout. Daarom wordt het landschap gekenmerkt door de vele verschillende houten gebouwen.

Unieke bouwwijze met hout kenmerkt het landschap

Vroeger werd hout voornamelijk gebruikt voor agrarische gebouwen, tegenwoordig wordt het hele leven erdoor bepaald. Daardoor ontstaat een levendig samenspel tussen traditioneel en modern: het traditionele van de oude almhutten met hun kleine ramen, en daar tegenover het moderne van de hedendaagse architectuur, die hout combineert met grote glazen vlakken en staal. Het beste voorbeeld hiervan is de brandweerkazerne alias het culturele centrum van Hittisau. Ook het kledingatelier 'Juppenwerkstatt' in Riefensberg is een indrukwekkend oud houten gebouw, dat oud en nieuw verenigt met dikke houten pilaren en grote glazen oppervlakken.

Al deze houten gebouwen hebben één ding gemeenschappelijk: De eenvoudige basis en de rechtlijnigheid in de constructie en steeds bescheiden en authentiek. Je zou kunnen zeggen dat de architectuur overeenkomt met de mentaliteit van de bewoners. De mensen komen naar je toe, zonder zich op te dringen. Ze zijn natuurlijk en authentiek, maar zijn ook op de buitenwereld gericht. Ze gaan zeer zorgvuldig om met de natuur - ook in hun manier van bouwen: zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en energie-efficiënt bouwen staan in Vorarlberg voorop.

Europees centrum voor moderne architectuur 
 
Het is niet voor niets dat het gebied tussen Bregenz en Feldkirch bekend staat als 'het' centrum voor moderne architectuur in Europa. Stage lopen bij een Vorarlbergse architect is even populair als in de leer gaan bij een sterrenkok. De volgende stop is Bregenz, de hoofdstad van de deelstaat. Hier komen zowel architectuur- als cultuurliefhebbers aan hun trekken. Het Festspielhaus en het Kunsthaus zijn gebouwd van staal, glas en beton.

Dat de behoefte aan duurzaamheid niet ophoudt bij het bouwen, bewijzen de operavoorstellingen in het Festspielhaus en de Bregenzer Festspiele op de waterbühne in de Bodensee. Hier krijgen de gasten biologische seizoensproducten geserveerd, zoals de vele regionale kaassoorten.

Architectuur, natuur en Vorarlbergse gezelligheid

Als we het over architectuur hebben, mogen we natuurlijk de sacrale gebouwen niet vergeten. Vooral niet als ze zo uniek zijn als de basiliek van Rankweil. De imposante middeleeuwse kerkburcht waakt vanaf de Liebfrauenberg als een reusachtig monument over de omringende dorpen. Van hieruit kun je genieten van een prachtig uitzicht over de regio. En daarbij horen natuurlijk ook regionale gerechten. De restaurants zijn de verpersoonlijking van de Oostenrijkse gezelligheid en de culinaire specialiteiten. Heel bijzonder is de zogenaamde Käsdönnala, een kaaskoek. De plaatselijke restauranthouders en verkopers vertellen er trots bij, dat alle ingrediënten biologisch geproduceerd worden. Want uiteindelijk gaan in Vorarlberg niet alleen de bouwtechnici zuinig met de natuur om, maar ook de chefkoks.

Excursies naar moderne architectuur:
architektur INFORM

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Brochures downloaden

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.