Please choose Language or Country
or
Dachstein-gebergte in Steiermark

Meerdaagse trektochten in Steiermark

In Steiermark kunnen liefhebbers van weidse panorama's hun hart ophalen.
Van de in totaal 10 Oostenrijkse Alpenvereinroutes gaan er 10 door Steiermark. In het noorden is er de indrukwekkende bergwereld, in het zuiden zijn er heel wat tuinlandschappen. Toch wandelt u niet enkel door landschappen. U maakt ook kennis met de mensen en de typische cultuur.
 

Wandeltocht "van gletsjer naar wijn"

Veel is al onderzocht, veel is nog niet ontdekt. Steiermark toont zich van zijn mooiste kant op altijd nieuwe wegen. Langs de wandelroute ontdek je de hoogtepunten van de natuur, cultuur, en het culinarium van Steiermark: van de imposante bergen van Dachstein, Gesäuse en Hochschwab tot het Stift Admont, van de Semmeringspoorlijn tot aan het geboortehuis van Rosegger, van thermen tot gezellige plaatsjes in het zuiden en oosten. De weg verbindt de gletsjer op de Dachstein met wijnlandschap in het zuiden en oosten van Steiermark via een noorderlijke en zuiderlijke route.

Lange noorderlijke route: 548km/35 etappen
Lange zuiderlijke route: 376 km/25 etappen

Meer informatie : Wanderweg "Vom Gletscher zum Wein"

Schladminger Tauern Höhenweg
Op de klassieke route 'Von Hütte zu Hütte', een interessante wandeltocht in de bergen van hut naar hut, kom je tal van geologische bijzonderheden en ontelbare bergmeren tegen en wandel je tussen imposante bergtoppen. Kortom: een van de mooiste alpiene wandeltochten in de Alpen.

De meeste van de 300 bergmeren en bijna 150 watervallen van de Niedere Tauern vind je in de dalen en depressies van de Schladminger Tauern. Bergattracties zoals de Hochgolling, de Höchstein en de Hohe Wildstelle lokken ons dan weer naar boven. Bijzondere indrukken doen we op tijdens de tocht door de Klafferkessel en bij de 'Goldlacken'. Dat is een bijzonder koud merengebied met een heel eigen flora, die verder alleen gevonden wordt op de noordelijke breedtegraden.

Wie wandelt, moet ook eten: de gastheren en gastvrouwen in Steiermark bieden niet alleen maaltijden en heel vaak ook overnachtingsmogelijkheden aan, ze bieden ook allemaal de mogelijkheid om te pauzeren. Dat betekent dat je helemaal zelf bepaalt hoe lang je wandeltocht wordt. De wandelbus stopt in het dal.

Lengte: 72,6 km, wandeltijd: 6 - 7 dagen
Meer informatie over de Schladminger Tauern Höhenweg

Van de Hochwechsel naar de Hochschwab
De Hochwechsel (1743 meter) vormt samen met de naastliggende, ongeveer 40 meter hogere Stuhleck de laatste alpiene bergtop aan de oostelijke rand van de Alpen. Uitgestrekte, vaak door rotsen doorsneden alpenweiden en een sprookjesachtig uitzicht vanaf het Hongaarse Balatonmeer en het Weense Bekken in het oosten, tot aan de Gesäuse en Dachstein in het westen en de Karawanken in het zuiden, vormen samen het landschap.

Vanaf de kop van het Joglland in Oststeiermark en de geboortestreek van Peter Rosegger loopt de route via nationaal park Mürzer Oberland naar het Steiermarkse 'Gamsgebirg', zoals de plaatselijke bewoners de Hochschwab noemen, omdat er zoveel wild voorkomt. Je wandelt bijna voortdurend op een hoogte van 1500 tot 2200 meter. De extra belangrijke haltes onderweg zijn uiteraard de vele culinaire hoogtepunten langs de route en de beroemde bedevaartsbasiliek in Mariazell, een van de mooiste barokkloosters van Oostenrijk.

Lengte: 180,6 km, wandeltijd: 8 - 9 dagen
Meer informatie over de langeafstandsroute van de Hochwechsel naar de Hochschwab

Dachstein Rundwanderweg
De fascinerende natuur in de regio Dachstein beleef je op de Dachstein Rundwanderweg. De landschappen in het zuidelijk gedeelte van Dachstein gaan van scherpe rotsen en voormalige koraalriffen tot groene weiden, gletsjerijs en eenzame, bloemrijke plateaus. In het noorden van de wandelroute wandelt u door oeroude wouden, geheimzinnige karstbronnen, prachtige bosmeren en snelstromende rivieren. Acht veeleisende dagetappes van maximum zeven uur zijn voortdurend goed bewegwijzerd en voorzien van het UNESCO-kenteken "Werelderfgoed natuur- en cultuurregio". Een goede fysieke conditie en veilige wandeluitrusting zijn vereist.
 
Lengte: 116,8 km, wandeltijd: 8 dagen
Meer informatie over de Dachstein Rundwanderweg

Dachstein Tauern Panoramaweg 100
De Dachstein Tauern Panoramaweg 100 is een aangename en gemakkelijke wandelroute. Het 116 km lange wandelpad bevindt zich tussen 700 en 1.300 meter boven de zeespiegel en volgt de Enns. Je wandelt door prachtige bossen, uitnodigende valleien en langs goed onderhouden boerderijen. Indrukwekkend is de diversiteit aan flora en fauna, die vanaf mei in een aangenaam wandeltempo bewonderd kan worden. Dit kan zelfs zonder de nodige ballast. Onder het motto "wandelen zonder bagage!" wordt de zware rugzak getransporteerd naar de volgende herberg. Zo kan je comfortabel genieten van de schoonheid en de rust op het platteland.
 
Lengte: 116 km, wandeltijd: 7 dagen
Meer informatie over de etappes aan de linkerkant van de Enns.
Meer informatie over de etappes aan de recherkant van de Enns.

Grenzpanoramaweg
Een oud spreekwoord zegt: "De beste manier om een land te leren kennen is door erdoor te wandelen." In Steiermark heb je niet alleen de mogelijkheid om door dit Bundesland te wandelen, maar je kunt ook de andere kant van de grens te voet ontdekken. In het zuiden van Steiermark, langs de grens met Slovenië, gaat de internationale Grenzpanoramaweg als hoofdroute langs historische en culinaire attracties van beide landen. Hier heb je een prachtig zicht op de glooiende wijngaarden.
 
Lengte: 126,9 km, wandeltijd: 6 dagen
Meer informatie over de Grenzpanoramaweg.

 
Via Natura
"De natuur leren lezen" is het nieuwe moto van het natuurpark Zirbitzkogel-Grebenzen, die je stap voor stap in de geheimen van de natuur onderdompelt. Namen, vormen, fenomenen - allemaal willen ze iets belangrijks vertellen. De Via Natura is een langeafstandswandelpad dat werd bekroond met het Oostenrijkse wandelkeurmerk. Het wandelpad loopt doorheen het gehele natuurpark en leert ons wat we doorheen de jaren verleerd hebben. Het brengt ons als het ware terug naar de oorsprong. In 11 etappes, waarvan je er altijd als daguitstapje kan wandelen, leer je met behulp van natuurleestuinen en natuurleeseilanden de kunst van het natuurlezen kennen.
 
Lengte: 125,8 km, wandeltijd: 10 dagen
Meer informatie over Via Natura.

Gesäuse Hütte-wandelroute
Deze meerdaagse wandelroute, die verdeeld kan worden over meerdere vakanties, gaat door het Nationalpark Gesäuse. Dit natuurpark krijgt ook wel eens de bijnaam "Symphonie van rots & water". Tijdens de eerste twee etappes lopen de wandelaars langs de indrukwekkende Haller Mauern met Scheiblingstein en Hochturm. De Gesäuse Hütten-wandelroute verbindt de 10 Gesäuse-toevluchtsoorden in verschillende moeilijkheidsgraadetappes. Niet te missen op de dag van aankomst  of dag van vertrek is een bezoek aan de Benediktinerstift Admont met de grootste kloosterbibliotheek ter wereld, het Kunst en Natuurhistorisch museum en het Museum voor Hedendaagse Kunst.

Lengte: 119,9 km, wandeltijd: 8 dagen
Meer informatie voer de Gesäuse Hütten-wandelroute.

Meer informatie over de mooiste bergroutes en wandeltochten van de Steiermark

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.