Please choose Language or Country
or
Magazine home

Wandelen door winterwonderland

Een fakkeltocht in de Montafon prikkelt al je zintuigen.

Auteur: Michael Birner

Zodra Manni, onze berggids, de eerste fakkel aansteekt, kan het feest beginnen. We zien in ieder geval weer iets. Want wat is het hier donker zeg! Het warme schijnsel van de vlam flakkert door de winterkou. Iedereen wordt er een beetje loom en dromerig van. Maar heel even hoor, want we gaan in de benen. Warm ingepakt in onze skikleding lopen we door dit sprookjeswonderland.

Montafon in de sneeuw

  • Winter walking in Montafon © Österreich Werbung / Wiesenhofer Winter walking in Montafon © Österreich Werbung / Wiesenhofer
  • Horse-drawn sleigh ride © Österreich Werbung / Ascher Horse-drawn sleigh ride © Österreich Werbung / Ascher
  • Vandans in Montafon © Österreich Werbung / Mallaun Vandans in Montafon © Österreich Werbung / Mallaun
  • Torchlit hike © Silvretta Montafon / Daniel Zangerl Torchlit hike © Silvretta Montafon / Daniel Zangerl
  • Mountain huts in the winter in Montafon © Österreich Werbung Mountain huts in the winter in Montafon © Österreich Werbung
  • Bartholomaeberg in Montafon © Österreich Werbung / Jezierzanski Bartholomaeberg in Montafon © Österreich Werbung / Jezierzanski

Kaas!

Onze fakkeltocht begint, na het sluiten van de pistes, in St. Gallenkirch. Met de Valisera-kabelbaan gaan we tot het middenstation, op 1.680 meter hoogte. Alwaar we eerst wat eten in het traditionele bergrestaurant 'Gäßbarga', Montafons voor geitenstal. Neem die naam vooral niet persoonlijk: het verwijst naar de vroegere functie van deze locatie, niet naar haar huidige gasten. Waar vroeger de geiten, de 'Gäß', stonden te mekkeren, smullen wij van de specialiteit van deze regio: 'Keesknöpfli'. Dit kaasgerecht wordt met gebakken uien in een houten schaal geserveerd. De pittige kaas trekt lange draden, wat het eten ervan lastig maar hilarisch maakt.

Met een glühwein bij het knapperende open haardvuur leren we de andere winterwandelaars wat beter kennen. De meesten komen uit Zwitserland of Beieren. Wat ze na een lange dag skiën 's avonds nog de berg op brengt? De romantiek, het spel van lichtjes, de natuur en de rust zijn de meestgehoorde redenen.

Winter in beweging

  • Startbild Video Winter in Motion © ÖW Startbild Video Winter in Motion © ÖW

Schaduwspel en ademwolken

Met een goed gevulde maag en dikke handschoenen aan verlaten we de hut. Ondertussen is het donker geworden. Onze fakkels worden aangestoken en de gezamenlijke avondwandeling begint. Iedereen duikt tevreden in hun warme jassen; die avondkou hakt er wel in! We wandelen over de dik besneeuwde bospaden, deels over pistes en door een dicht dennenbos.

In het donker staan alle zintuigen op scherp. De stilte en duisternis van het bos voelen fijn, maar ontzagwekkend tegelijkertijd. Sommige bomen zijn er wel 200 jaar oud! Hoe minder je ziet, hoe beter je ruikt: het houten aroma van de sparren en de bijzondere geur van verse sneeuw. “Het is hier ‘s avonds hartstikke stil. Het enige dat je hoort is het afbreken van een tak die bezwijkt onder het gewicht van de sneeuw, de ademhaling van je medewandelaars en het knerpen van de sneeuw onder onze voeten", zegt Manni. We lopen verder naar Garfrescha. De koude winterlucht prikkelt op onze huid. En de spieren worden al lekker warm.

Genieten van de stilte

s
Winterwandern im Montafon © Silvretta Montafon / Daniel ZangerlWinterwandern im Montafon © Silvretta Montafon / Daniel Zangerl

"Tijdens zo’n fakkeltocht leer je het skigebied van een heel andere kant kennen", zegt Manni, die eigenlijk Manfred Sprung heet. Hij doet dit al jaren. De meeste mensen moeten na de drukte van het dagelijkse leven eerst even wennen aan het donker en de stilte. Sommigen vinden dat echt heel moeilijk en dan duurt het een tijdje voordat ze tot rust komen. "Maar juist dan verricht een avond in de bergen echt wonderen!".

's Avonds heeft zo’n skigebied iets éxtra magisch. Overdag is het een en al actie en beweging en actie en zijn hier heel veel wintersporters op de been. Zo in de stilte van de nacht lijkt het een heel andere wereld. Iedereen is nu opgehouden met praten. Ze genieten van de stilte. Van de rust. En het hier en nu.

Een bergdorp als uit een sprookjesboek
Na ongeveer drie kwartier lopen komen we aan in het idyllische Garfrescha. Dit slechts 20 huizen tellende bergdorp ligt op 1.500 meter hoogte en is tevens het eindpunt van de wandeling.

Wow, het was het meer dan waard: de groep staat voldaan op de berg en geniet van het schitterende uitzicht over het dal met al haar lichtjes. Ook aan de hemel schitteren de vele sterren vrolijk mee. We speuren de lucht af op zoek naar de Grote Beer en Cassiopeia…

Als je op de terugweg nog ergens op wilt warmen kunnen we de Brunellawirt of het Alpenhotel van harte aanbevelen. Ook wie direct terug wil kan kiezen: een rodel huren bij het bergstation en de meer dan vijf kilometer lange, verlichte rodelbaan nemen of rustig op het gemakje met de stoeltjeslift naar beneden...

Fakkeltochten en nachtrodelen

Fakkeltocht en nachtrodelen in Garfrescha

Fakkeltocht en nachtrodelen in Garfrescha

Interview met Manfred Sprung

Het bijzondere van winterwandelen

Hij is haast nooit op kantoor: ski- en berggids Manfred - 'Manni' - Sprung brengt zijn tijd het liefst op de berg door. Sinds hij meer dan 20 jaar geleden van de Salzburgse Alpen naar Vorarlberg verhuisde, zijn de bergtoppen van de Montafon zijn tweede thuis. De 46-jarige gids begeleidt wintersporters en outdoorfans van 's morgens vroeg tot na zonsondergang door de sneeuw.

Austria Info: Meestal ben je op pad in steilere gebieden – wat vind je nou zo leuk aan die rustige, winterse wandelingen?

Manfred Sprung: Ik vind het geweldig om tijdens de fakkeltochten zo veel verschillende mensen te leren kennen! Voor de fakkeltocht zitten we bij elkaar in de Gäßbarga, we drinken een glaasje en we vertellen elkaar over ons leven. Je kunt je niet voorstellen hoeveel spannende, interessante en leuke verhalen je dan hoort! De aard van de mensen maakt zo'n avond zo bijzonder.

'Je hebt tijd voor jezelf, ver van de drukte van alledag.'”

Manfred „Manni“ Sprung, Ski- en berggids

Austria Info: Niet iedereen is gewend om te wandelen - hoe zorg je ervoor dat een vermoeide vakantieganger weer verder kan?

Manfred Sprung: Ik loop gewoon door. Dan staan ze al gauw alleen in het donker en dan komen ze er wel snel achteraan (lacht)! Alle gekheid op een stokje. Als iemand echt niet meer wil, probeer ik hem/haar te motiveren en zeg ik: "Nu moeten we samen doorzetten". Doorbijten hoort nu eenmaal af en toe bij de ervaringen in de bergen. En aan het einde krijg je natuurlijk een geweldige beloning, wanneer je boven aankomt en naar de zee van lichtjes in het dal kijkt.

Silvretta Montafon im Winter

Silvretta Montafon © Österreich Werbung / MallaunSilvretta Montafon © Österreich Werbung / Mallaun

WatHet sportiefste skigebied van Vorarlberg

Grootte140 km geprepareerde pistes, 37 kabelbanen en liften

Gastronomie9 bergrestaurants en bars

FunparksFreeride area, snowpark Montafon

HighlightsLangste verlichte rodelbaan van Vorarlberg

Contactwww.silvretta-montafon.at

Austria Info: Welke bergervaring mag iemand die op wintervakantie gaat in skigebied Silvretta Montafon absoluut niet missen?

Manfred Sprung: De 'Gipfelsturm Zamangspitze' en de 'Freeride avonturendag' zijn geweldig voor iedereen die graag buiten de pistes skiet. Wanneer we van de berg komen, stralen ze allemaal. Dat vind ik zo leuk aan mijn werk, dat mensen er even veel plezier aan beleven als ik. Voor alle niet-wintersporters is een fakkeltocht een geweldige tip: 'Keesknöpfli' eten in een berghut, een romantische tocht door het besneeuwde bos en eventueel een rodelpartij ter afsluiting – allemaal op één avond. Dat is absoluut een avontuur.

Austria Info: Je kent hier zo ongeveer iedere bergtop. Wat is jouw favoriete plek in de bergen van de Montafon?

Manfred Sprung: Het terras bij mij thuis (lacht). Nee – mijn twee favoriete bergen hier in de omgeving zijn de 'Heimspitze' en de 'Madrisella'. Vanaf de toppen van deze twee bergen heb je echt een adembenemend uitzicht.

Austria Info: En wat is uw favoriete woord in het Montafons?

Manfred Sprung: 'Madöpfl'. Dat kennen de meeste inwoners van de Montafon niet eens - alleen de echte oorspronkelijke bewoners weten het: het is het binnenste deel van de zilverdistel en het smaakt heerlijk!

Meer leuke winterverhalen lezen?

delen

Wandelen door winterwonderland

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.