Please choose Language or Country
or

Het zout der aarde

In Hallein bij Salzburg kan je een van de oudste zoutmijnen ter wereld bezoeken: het zout uit deze mijn zorgde ervoor dat mensen konden overleven; bezorgde aartsbisschoppen grote rijkdom en Salzburg zijn huidige pracht.
Jagers en verzamelaars ontdekten de zouthoudende bronnen als eerste, en de Kelten begonnen er al met de zoutwinning onder de grond. Het zout maakte het mogelijk voorraden aan te leggen en gaf het eten meer smaak. Later namen de aartsbisschoppen, de landheren van Salzburg, de lucratieve zouthandel over en met de winst lieten ze Salzburg uitbreiden tot een schitterende barokke residentiestad. 

Mijnmuseum
Sinds 1994 zijn de geschiedwaardige mijngangen van Hallein alleen nog een mijnmuseum, maar tot op de dag van vandaag komt het Oostenrijkse zout uit dit berggebied, uit Altaussee, waar de schat uit de oerzee meer dan 250 miljoen jaar verborgen gelegen heeft. 

Met een mijntram rij je in Hallein comfortabel de mijngangen in en beleef je een reis terug in de tijd. Ervaren mijnwerkers werken er als gids en vertellen over de zoutberg. Ook varen met een vlot over een onderaards meer en een glijpartij over twee mijnwerkersglijbanen maken deel uit van de rondleiding. Het gangenstelsel wordt goed onderhouden om te voorkomen dat de berg instort. Van de in totaal 65 kilometer lange mijngangen, die zich over 21 horizonten – zo heten de ondergrondse etages van de mijn – uitstrekken, zijn twaalf kilometer en negen horizonten nog begaanbaar.

De trots van de mijnwerkers van de Dürrnberg en hun verbondenheid met de wereld in de diepte zijn nog te voelen als ze hun zwaardendans vertonen: sinds 1586 wordt er door de mijnwerkers van Hallein in werkkleding gedanst, met laarzen en een zwaard. Het zwaard is een privilege dat hen in 1405 wettelijk werd toegekend. De dans door meer dan 80 mijnwerkers duurt ongeveer een uur en symboliseert de verschillende stadia van het werk onder de grond. Daarom wordt hij 's nachts opgevoerd, bij het licht van fakkels en de klanken van de mijnwerkerskapel.

ONZE TIPS
Salzwelten Hallein
Keltendorf
Dürrnberger zwaardendans
Keltenmuseum Hallein

Het zout der aarde

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.