Please choose Language or Country
or

Top-activiteiten

Meer suggesties

Klei-kunst

De bodem bepaalt de kwaliteit van de klei: in Stoob in Burgenland is de klei precies goed, zodat de pottenbakkersbranche en het havengebied dankzij die hoge kwaliteit al sinds de middeleeuwen bloeien.
De "Plutzer", een kruik uit klei (buikig, met een smalle hals en een fijn handvat) maakt deel uit van het gemeentelijke wapenschild van Stoob en bij de ingang van het dorp begroet hij, levensgroot en bol van trots, de bezoekers. Deze aarden kruik deed al eeuwenlang, van voor de intrede van glas, dienst om water te vervoeren en als drinkfles op het veld en bij het werk. Gezien de recipiënt niet geglazuurd is en dus niet helemaal dicht, verdampt er altijd een beetje vocht via de wand; zo blijft de inhoud koel. Als je het zo bekijkt, is de Plutzer een verkoelende thermos.
Hoewel hij gebruikt wordt van het zuiden van Duitsland tot in Roemenië en er best wel andere producenten zijn, werd deze speciaal gebakken kleien kruik met zijn vrolijk wit lintdecor internationaal bekend als handelsmerk van Stoob. De vakopleiding keramiek en ovenbouw kreeg zo zijn thuisbasis in Stoob, de enige ambachtsschool in zijn soort trouwens in heel Oostenrijk.

Vandaag herken je keramiek uit Stoob aan zijn kwaliteit en veelzijdigheid; alles wat je ook maar kan bedenken met klei als grondstof wordt op een originele manier geboetseerd, in model gebracht, gegoten, gebrand ... Van vensterbank tot bloempot tot huiselijke ovenkachel; de mogelijkheden zijn enorm.

Wie graag een stukje van dit edele ambacht beleeft, kan in Stoob deelnemen aan pottenbakkerscursussen bij de familie Thumberger, over de pottenbakkersmarkt slenteren of nog naar het Töpfermuseum gaan, op zoek naar alle aspecten van dit ambacht, van het winnen van klei tot de creatieve eindresultaten. Een hoogtepunt van dit bezoek is allicht de oude pottenbakkersoven waarvan het plafond bestaat uit potten.

INTERESSANTE LINKS:

Töpfermuseum Stoob
Meer weten
 

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.