Please choose Language or Country
or

Traditionele natuurgeneeskunde

De regio Pinzgau is met zijn wouden, weiden en prachtige boerderijen de belichaming van de Alpijnse leefwereld. Gezien de bergbewoners vaak sterk geïsoleerd leefden, zochten ze door de eeuwen heen hun eigen manieren om te overleven en vonden daartoe het nodige in hun nabije omgeving.
De overgeleverde geneeswijzen van de mensen in het Pinzgau zijn in de streek geworteld en stammen uit de wouden, de weiden en het water. Vooral pek -de hars uit naaldbomen- is een essentiële werkzame stof. Dit soort kennis werd traditioneel doorgegeven door ervaren "Heilkundigen" aan een leerling van hun keuze, maar zonder geschreven aantekeningen. Dat is nu niet langer het geval en de kennis ter zake is vrij toegankelijk. Ze dient wel bewaard te worden als "Traditionelles Europäisches Heilwissen", afgekort als TEH, met kennis van én respect voor de natuur.

Tijdens begeleide kruidenwandelingen of langs bewegwijzerde kruidenpaden, kan je genieten van het uitzicht, de geur en de smaak van wilde kruiden. Het is een bedwelmende tocht langs de aroma's van het Pinzgau, goed voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de levensvreugde. Vele van deze kruiden geven smaak aan tal van gerechten of worden gebruikt om lichaam en geest te ontspannen.

De vereniging TEH, met zetel in Unken, biedt een uitgebreid programma. Je kan je aanmelden voor wandelingen waarbij je leert geneeskrachtige planten te herkennen of cursussen over het maken van kruidenzalven of tincturen. Je kan tegelijkertijd genieten van streekspecialiteiten en degustatiemenu's waarin wilde kruiden, groenten en eetbare bloemen een hoofdrol spelen.

INTERESSANTE LINKS:

Cursusaanbod TEH

Workshops waar je zalven leert bereiden, of essentiële oliën uit bloesems, cursussen fytotherapie of traditionele Europese natuurgeneeskunde.

Saalachtaler Heilsame Tage
De "Saalachtaler Heilsame Tage" is de belangrijkste afspraak van het jaar voor het TEH. Ze bieden regionale natuurgeneeskunde een forum, en laten zowel experten als mensen uit de streek aan het woord.

Kräuterhof Lutzbauer
Een eigenzinnig kruidenpad bij Lutzbauer in Unken ontvoert de bezoekers naar een wereld vol wilde en geneeskrachtige planten. Aan de rand van het woud bij Sonnberg heeft de natuur haar gang mogen gaan, waardoor er een bijna eindeloze variëteit aan wilde kruiden groeit. Daarnaast worden er ook belangrijke geneeskrachtige kruiden gekweekt.

Traditionele natuurgeneeskunde

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.