Please choose Language or Country
or

Top-activiteiten

Meer suggesties

Wijncultuur. Proost!

In Niederösterreich is de wijnbouw op vruchtbare grond terechtgekomen: sinds de Romeinen op de beste plekken van deze noordelijke provincie van hun rijk met het verbouwen van wijn begonnen, wordt de wijnbouw hier als genoeglijk cultuurgoed in ere gehouden en door geëngageerde wijnboeren tot cult verheven.

Carnuntum
Rond de 2000 jaar geleden door veldheer Tiberius gevestigde Romeinse nederzetting ontstond het eerste uitgebreide wijnbouwgebied. Deze kleine regio met als belangrijkste plaats Göttlesbrunn overtuigt door zijn briljante rode wijn cuvées.

Kamptal
De zonnige rijpheid krijgen de wijnen van het Kamptal, dat zich boven Krems a/d Donau opent, uit het zuiden. Het kort en krachtige karakter hebben ze van de frisse wind in de rug uit het Waldviertel en de mix van leem, löss en oergesteente: de thuishaven van de Grüner Veltliner en Riesling. Wijngaarden zoals Jurtschitsch of Bründlmayer vormen de trots van deze regio. Te midden van de wijngaarden ligt de wijnbeleveniswereld Loisium, een futuristische kubus van geborsteld aluminium. Deze vormt als bezoekerscentrum – met representatieve vinotheek – het beginpunt voor een ondergrondse reis in de ziel van de wijn. In de indrukwekkend met licht, geluid en projecties geënsceneerde keldergewelven, die tot 900 jaar oud zijn, kan je met alle zintuigen nader kennismaken met de geheimen van deze Bijbelse drank.

Wachau
Hoge hellingen die via smalle steenterrassen steil naar de Donau aflopen - dat is kenmerkend voor het landschap van de Wachau dat van Melk tot aan Krems reikt en veel kloosters, kerken en oude stadskernen heeft. Ook hier domineren de Riesling en de Grüner Veltliner. Meervoudig onderscheiden wijnboeren zoals Jamek, Hirtzberger of de Domäne Wachau houden de edele reputatie hoog en hun wijngaarden openen graag de deuren voor bezoekers. Naast de uitstekende gastronomische adressen – in Landhaus Bacher en bij de Donauwirt staan er met 'Hauben' onderscheiden kokkinnen achter het fornuis – kan men zich hier vooral verheugen op de eenvoudige, maar uiterst gastvrije wijnlokalen.

Weinviertel
Via de Wagram, met zijn machtige terrassen, die ten oosten van Krems begint en de Donau aan de linkeroever tot aan Bisamberg bij Wenen volgt, gaat het naar boven in het Weinviertel, het met afstand grootste wijnbouwgebied van het land. De wijngaarden bevinden zich weggedoken tussen de zanderige, lemen heuvels van bijvoorbeeld Retz, Poysdorf of Bad Pirawarth. De Grüner Veltliner is in dit wijngebied verreweg dominant - meestal fruitig-fris en met een laag alcoholgehalte. Kenmerkend is het typische 'Pfefferl' - een pittige afdronk die aan peper doet denken. De 'Grü Ve' het huismerk van Oostenrijk en zijn gevarieerde lokale veredeling, zijn internationaal gezien uniek.

Thermenregio
In het Weense bekken, aan de zuidoostelijke glooiing van het Wienerwald, ligt de Thermenregio. De regio heeft zijn naam te danken aan de talrijke warme geneeskrachtige bronnen, die daar opborrelen en in historische, mooie baden uit de tijd van de monarchie geïntegreerd zijn. De druiven profiteren hier van de pannonische klimaatinvloed (warme zomer en droge herfst) en van de opeenhoping van de meest verschillende grondsoorten en lagen. Vooral de grote verscheidenheid in zo'n relatief klein gebied, fascineert de wijnliefhebber: inheemse druivenrassen zoals de Zierfandler, ook Spätrot genoemd, en de Rotgipfler staan bovenaan en zijn alleen hier te vinden. Beiden zijn overigens witte wijnen en legendarisch is de Cuvée Spätrot-Rotgipfler. Ook de wijnen van de Bourgogne-familie gedijen zeer goed: Pinot blanc en Pinot noir, die in Oostenrijk ook Blauburgunder genoemd wordt, worden hier met de hand gesorteerd – tot groot smaakplezier van de echte wijnkenner. Door de nabijheid van de grote stad is er een wijncultuur ontstaan, waarin landelijke traditie en stedelijke elegantie samengaan. In Perchtoldsdorf, direct onder Wenen, verdringen de huizen van de wijnboeren elkaar langs de middeleeuwse stadsmuur. Het hele jaar door, maar altijd slechts gedurende korte tijd, openen de 'Hauer' - zoals de wijnboeren zich hier noemen - hun deuren en laten ze zich van hun beste kant zien. Hoogtepunt van het jaar is de 'Hiata-Einzug' - het oogstdankfeest van de wijnboeren in Perchtoldsdorf.

ONZE TIPS:

Wijngaarden

Rubin Carnuntum Weingüter
Weinerlebniswelt Loisium
Sandgrube 13
Winzerkrems
Domäne Wachau
WAGRAM WERITAS

Restaurants 

Gastwirtschaft Floh
Landhaus Bacher
Weingut Holzapfel
Loibnerhof
„bittermann“ Vinarium
Heurigenhof Bründlmayer
Weinhaus Nigl

Wijncultuur. Proost!

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.